Tohle může být hřeb do rakve důvěryhodnosti EU, varuje Bašta

21.08.2016 6:40

Někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta okomentoval aféru kolem uniklých e-mailů miliardáře George Sorose. Pokud se potvrdí pravdivost zpráv, které spatřily světlo světa, bude to podle Bašty jeden z posledních hřebů do rakve důvěryhodnosti Evropské unie.

Tohle může být hřeb do rakve důvěryhodnosti EU, varuje Bašta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Hackerské útoky na e-mailové schránky jsou čím dál oblíbenější nezákonnou činností různých skupin. Své o tom ví např. premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), jemuž hackeři pronikli do soukromé e-mailové schránky a zveřejnili několik desítek e-mailů. Bašta k tomu podotýká, že elektronická komunikace se dá snadno nabourat a stejně snadno i zfalšovat, takže je třeba být velmi skeptický ke zveřejňovaným informacím o americkém miliardáři maďarského původu Georgi Sorosovi.

Pokud jsou tyto e-maily pravdivé, stojí za to podívat se, co prosazuje finančník u úředníků v EU a co prosazuje v Česku. „Zdá se, že pan filantrop používá své peníze, aby prosazoval to, co on sám považuje za správné a co sám hlásá. Například že Evropská unie musí každý rok přijmout 300 000 migrantů a vynaložit na jejich integraci 64 miliard euro. U nás v Čechách velmi důrazně prosazoval (a jak víme, prosadil) inkluzi ve vzdělávání (a my se naivkové divili, proč se na to tak chvátá),“ píše Bašta v komentáři pro server PrvníZprávy.cz.

Celý komentář naleznete zde.

Tyto e-maily také naznačují, že Soros ovlivňoval dění v USA, v předvolební kampani podporuje kandidátku Demokratické strany na prezidentku Hillary Clintonovou. Možná ovlivňoval také přibližně dvě stovky europoslanců. Soros je tzv. globální oligarcha.  

Bašta doufá, že se vše důkladně prošetří a bude zřejmé, zda jde o výmysly, nebo o vážné zprávy. „Pokud se pravost e-mailů potvrdí, bude to jeden z posledních hřebů do rakve důvěryhodnosti Evropské unie,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…