Tohle může být v Turecku ten největší průšvih. Takový, který může zničit celý svět

22.07.2016 17:49

„Turecko už není bezpečné místo pro americké jaderné bomby,“ napsal ve Foreign Policy Jeffrey Lewis, ředitel východoasijského programu nešíření jaderných zbraní Centra Jamese Martina.

Tohle může být v Turecku ten největší průšvih. Takový, který může zničit celý svět
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

Připomíná jeden z nejznámějších obrazů, který nyní vyvolává asociace s pokusem o převrat v Turecku – nad Ankarou a Istanbulem řadu nízko letících stíhaček F16 v rukou povstalců.

Je zřejmé, že bylo nutné doplňovat palivo z tankovacího letadla z vojenské základny v Incirliku. Právě na této základně jsou umístěny americké jaderné zbraně.

Podle Lewise právě to vyvolalo během pokusu o převrat určité obavy. „Nezdá se to jako dobrý nápad umístit americké jaderné zbraně na základně letectva, které velel jeden z lidí, kteří, možná, pomáhali bombardovat parlament a jejich vlastní zemi,“ napsal.

Desítky milionů dolarů na zlepšení bezpečnosti

Lewis konstatuje, že NATO nedávno vynaložilo 160 milionů dolarů na zlepšení bezpečnosti v místech skladování jaderných zbraní – zejména v nové bezpečnostní zóně na Incirliku.

Nicméně, v případě, že nepřátelské síly budou kontrolovat situaci v zemi, tam, kde jsou uloženy jaderné zbraně, bude situace stále riskantní. „Letecká základna není pevnost, schopnost odolat obležení nepřátelskou mocí není větší, než na velvyslanectví,“ vysvětluje.

Bezpečnostní situace v Turecku se zhoršuje

Zdá se, že veškerá opatření na ochranu amerických jaderných zbraní v Incirliku jsou založená výhradně na myšlence, že situace v zemi je stabilní, a její vláda projevuje věrnost Spojeným státům.

Celkově se ale bezpečnostní situace v Turecku v posledních letech jen zhoršuje, poukazuje Lewis. A připomíná incident z dubna letošního roku, kdy vojáci s jejich rodinami museli být evakuováni ze základny Incirlik kvůli teroristickým hrozbám.

USA ztratily kontrolu nad Incirlikem

Komentátorka The National Interest Bonnie Christianová poznamenala, že v kontextu vojenského převratu v Turecku krátkodobě USA ztratily kontrolu nad Incirlikem, čemuž byla věnována malá pozornost.

Novinář Eric Schlosser v časopise The New Yorker upozorňuje, že na základně Incirlik je asi 50 bomb.

„Za pár hodin s potřebnými nástroji a dovednostmi můžete otevřít jedno z úložišť s jadernými zbraněmi NATO, přesunout je a prolomit vnitřní zabezpečení. Za několik sekund lze výbušné zařízení umístit v úložišti zbraní a uvolnit zničující smrtící radioaktivní mrak,“ varoval Schlosser.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…