Ťok má bod. ŘSD vyhrálo další spor se zhotoviteli D47

10.04.2015 14:52

Ředitelství silnic a dálnic si po vysouzení více než 74 miliónů korun na konci března připsalo další úspěch ve sporech proti stavebním firmám, které se podílely na zhotovení úseků problematické dálnice D 47. Městský soud v Praze zamítl žalobu společností Inžinierske stavby, a.s. a COLAS CZ, a.s. na zrušení rozhodčího nálezu, který přiznal ŘSD nárok na zaplacení částky téměř 143 miliónů korun a úroky z prodlení, jejichž výše k dnešnímu dni přesahuje 20 milionů.

Ťok má bod. ŘSD vyhrálo další spor se zhotoviteli D47
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Úspěšně tak pokračujeme ve vymáhání nároků proti zhotovitelům dálnice D 47. Rozhodčí soud už přiznal ŘSD za neoprávněnou valorizaci cen ze strany zhotovitelů včetně úroků z prodlení více než čtvrt miliardy korun,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Rozhodčí soud při Hospodářské komoře a Agrární komoře v dubnu loňského roku vydal rozhodčí nález, jímž rozhodl, že společnosti Inžinierske stavby, a.s. a COLAS CZ, a.s. postupovali při valorizaci cen stavby dálnice D 47 v úseku mezi Bělotínem a Hladkými Životicemi v rozporu se smlouvou o dílo a neoprávněně se obohatily na úkor ŘSD.

Uvedené stavební firmy proto měly státu zaplatit částku přibližně 142,9 miliónů a úroky z prodlení. Stavební firmy však tuto částku nezaplatily a domáhaly se zrušení rozhodčího nálezu žalobou podanou k Městskému soudu v Praze z důvodu údajné podjatosti jednoho z členů rozhodčího senátu. Soud však shledal žalobu nedůvodnou a v celém rozsahu ji zamítl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…