Tomáš Klvaňa: Velkohubý Donald Trump není žádný Reagan. Jeho nástup je bolševická revoluce americké politiky

03.03.2016 8:47

Srovnávání Donalda Trumpa s Ronaldem Reaganem odmítá publicista Tomáš Klvaňa. Na serveru Reflex.cz píše, že Trump je něco mezi Zemanem, Babišem a Berlusconim. V dalším komentáři se pak zamýšlí nad tím, jaké možnosti ještě republikáni mají k tomu, aby Trumpa zastavili a na post republikánského uchazeče o prezidenta nominovali někoho jiného.

Tomáš Klvaňa: Velkohubý Donald Trump není žádný Reagan. Jeho nástup je bolševická revoluce americké politiky
Foto: repro youtube.com
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Klvaňa nejprve ostře píše, že Trumpovo tsunami republikánskou krajinou není nic menšího než bolševická revoluce americké politiky. „Velkohubý Donald přepisuje pravidla, která platila několik desetiletí. Jeho zjev(ení) nikdo nepředvídal, každý ho podceňoval, a teď se jedinou racionální reakcí zdá být panika,“ stýská si.

Trump je podle Klvani součástí sílícího trendu, jejž v politice sledujeme na celém světě. Jeho společným tématem je útok na zavedené politiky, kteří jsou považováni za zkorumpované, politicky korektní bačkory neschopné vyrovnat se se složitými problémy od ekonomiky po migraci.

Celý text je ZDE

Jde o revoluci nižší střední třídy a „pracujícího lidu“, tedy těch, jejichž pozice je kvůli globalizaci ekonomiky i civilizační kultury dnes otřesena víc než kdy jindy. O revoluci lidí s omezeným rozhledem a nižším vzděláním, zejména malou znalostí politiky. Jsou to lidé znejistění, jsou v defenzivě a sedají na lep falešným mesiášům, jakým je teď právě Trump a jinde Babiš se Zemanem, Berlusconi s Orbánem, Kaczyński s Le Penovou, Wilders s Piou Kjærsgaardovou či Kristianem Thulesenem Dahlem.

Trump jako Reagan? Absurdní myšlenková akrobacie

Jak rostou Trumpovy úspěchy, podle Klvani sílí snaha Trumpa znormálnět. „Nedávno jsem v televizní diskusi seděl proti blogeru Tomáši Haasovi a on přišel s tím, že Trump je vlastně něco jako Ronald Reagan. ‚Argumentoval‘, že přece i proti Reaganovi se postavil celý establishment, včetně republikánského,“ píše Klvaňa s tím, že jde o „absurdní myšlenkovou akrobacii“. „Jedinou podobností Trumpa s reaganovsko-thatcherovským obratem v pravicové politice před čtyřmi dekádami je právě jen to, že jde o politické přeskupení, jakési povstání proti establishmentu. Podle této argumentace byla vlastně baronka Thatcherová cosi jako Klement Gottwald,“ argumentuje Klvaňa.

Tvrdí, že Reagan znovu postavil americkou pravici na třech pilířích: sociálně hodnotovém konzervatismu, ekonomické svobodě a razantní roli Spojených států ve světě. Trump je jejich negace.

Skutečný rozdíl mezi Reaganem a Trumpem tkví v tom, že Reagan měl opravdový program, který předložil voličům, vyhrál volby a pak ho naplňoval. „Trump žádný program nemá, jen plácá, co se mu zrovna hodí, a když už se mu to nehodí, plácá zas něco jiného. Je nepředvídatelný,“ píše Klvaňa.

Trumpa chválí Putin a rasista Duke

Poukazuje také na to, že v politice bývá velmi případné, kdo vás podporuje. „Trumpa chválí Putin, rasista David Duke či francouzský kryptofašista Jean-Marie Le Pen (holocaust byl jen ‚detailem dějin‘),“ píše dále Klvaňa.

Upozorňuje na to, že pravděpodobná nominantka demokratů na post prezidenta Hillary Clintonová ve většině průzkumů nad Trumpem jasně vede. Přitom s dalšími uchazeči o prezidentskou nominaci Rubiem, Cruzem i Kasichem Clintonová většinou prohrává. „Jenže politická scéna je teď v Americe tak nepředvídatelná a Trump přepisuje pravidla s takovou razancí, že člověka napadá, jestli se demokraté nesmějí předčasně…,“ varuje Klvaňa demokraty před předčasným optimismem.

Vítězství Trumpa není nijak drtivé

V dalším komentáři, rovněž publikovaném na Reflex.cz, se Klvaňa zamýšlí nad tím, jak by mohli republikáni nominaci Trumpa zastavit. Poukazuje na to, že k nominaci na prezidentského uchazeče je potřeba 1297 delegátů. Po úterku jich má Trump na svém kontě 285, Cruz 161, Rubio 87 a guvernér Ohia John Kasich 25. „Z těchto čísel je zřejmé, že vítězství Trumpa, ač podstatné, není zatím nijak drtivé ani nezvratné. Přesto je nyní Trump obrovským favoritem,“ tvrdí Klvaňa.

Celý text je ZDE

Nástup Trumpa je podle něj možné zastavit jen dvěma způsoby. Buď v primárkách, nebo na letním nominačním sjezdu.

Trump může být poražen, jen když...

První způsob v sobě skrývá pro stranu menší nebezpečí. Spočívá v tom, že souboj by se zúžil na dva uchazeče: Trumpa a Antitrumpa. „Rebel z New Yorku může být poražen jen v případě, že zbylí kandidáti mezi sebou vyberou jednoho, jejž podpoří, a ostatní odstoupí. Je totiž pravděpodobné, že Trump má i v Republikánské straně (natožpak v národních volbách na podzim) voličský strop značně nízko: velká část republikánů ho nebude volit za žádnou cenu. Některé průzkumy ukazují, že to může být i polovina všech pravicových a středopravých voličů,“ vysvětluje Klvaňa.

Tím, kdo má největší šanci Trumpa porazit, je prý Rubio, za nímž se semkl establishment. „Má peníze, organizační strukturu a vlivná konzervativní média. Cruz sice teď vypadá dobře, ale je to jen zdání. Zřejmě ... dosáhl maxima. Volilo se na jihu, kde je tradičně silný, ale v dalších regionech Spojených států je slabší,“ píše Klvaňa.

Druhý a podle Klvani velmi nebezpečný způsob, jak Trumpovi nominaci překazit, je na letním nominačním sjezdu. „Je docela možné, že Trump bude vyhrávat, ale nakonec nezíská potřebný počet delegátů. Na sjezd půjde tedy několik kandidátů s relativně velkou, avšak pořád nedostatečnou podporou. Utvoří se velká protitrumpovská koalice, jež si vybere svého kandidáta,“ nastiňuje možný scénář Klvaňa s tím, že takový postup by ale Republikánskou stranu rozštěpil ještě víc, než je dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…