VIDEO Vysmátý Donald Trump zesměšnil soupeře, kterého právě rozdrtil

02.03.2016 9:28

Republikánští a demokratičtí kandidáti na prezidenta Spojených států se včera střetli ve dvanácti státech najednou. Podle očekávání uspěli Donald Trump a Hillary Clintonová, kteří zvítězili v nejméně sedmi z doposud sečtených jedenácti států. Trump své vítězství následně zhodnotil při vystoupení v Palm Beach na Floridě.

VIDEO Vysmátý Donald Trump zesměšnil soupeře, kterého právě rozdrtil
Foto: repro Fox News
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Trump s neskrývanou radostí konstatoval, že se mu podařilo v „supervolebním úterý“ zvítězit v pěti klíčových státech a má šanci k nim přidat ještě další tři nebo čtyři. K řečnickému pultu jej uvedl již odstoupivší republikánský kandidát Chris Christie, který jej označil za „příštího prezidenta Spojených států“. Hned v úvodu svého půlhodinového vystoupení také pogratuloval jednomu ze svých soupeřů, texaskému senátorovi Tedu Cruzovi, který se značným náskokem zvítězil ve svém domovském státě.

Ve volebním superúterý se republikánští kandidáti utkali o téměř šest set delegátů a demokraté soupeřli ještě o čtyři sta delegátů více. Donaldu Trumpovo se podařilo získat téměř polovinu z nich, demokratka Hillary Clintonová byla v tomto ohledu ještě přesvědčivější, když posbírala přibližně osmdesát procent delegátů, kteří byli ve zmíněných státech k dispozici. Její úloha je však usnadněna tím, že má pouze jednoho vážnějšího soupeře Bernieho Sanderse.

Nejvážnějšímu vyzyvateli Trumpa, Tedu Cruzovi, se podařilo zvítězit ve dvou státech. Třetí v pořadí, floridský senátor Marc Rubio, potom slavil své první vítězství v Minnesotě, kde získal téměř dvojnásobek hlasů než až třetí Donald Trump. Mezi Rubia a Trumpa se ještě podařilo vklínit Tedu Cruzovi. V konečném důsledku tím však Rubio příliš nezískal, protože se zde bojovalo pouze o pět delegátů. Při vítězství například v Jižní Karolíně získal Trump desetkrát tolik delegátů.

Trump si v průběhu své vítězné řeči neodpustil popíchnutí Marca Rubia, který značně zaostává za všeobecným očekáváním a získal vedle vítězství v jediném státě zatím přibližně jen osmdesát delegátů. Tedy polovinu toho, co Ted Cruz a o dvě třetiny méně než samotný Trump. „Rubio prožil dnes v noci další horké chvilky. Dělal, co mohl a utratil za kampaň hodně peněz. V tomto ohledu se může cítit jako vítěz,“ poznamenal Trump jízlivě za bouřlivého potlesku o floridském senátorovi.

Právě na Floridě se bude 15. března v dalším kole primárek rozhodovat o osudu Rubia. Přesto, že je pro něj Florida domovským státem, podle průzkumu Quinnipiac University ztrácel na Trumpa před několika dny šestnáct procentních bodů. Florida je specifická rovněž v tom, že porci hned 99 delegátů bere vítěz. „Pokud se senátoru Rubiovi nepodaří zvítězit ani ve svém domovském státě, tak může jen těžko očekávat, že se mu to podaří někde jinde,“ poznamenal Peter A. Brown z Quinnipiac University.

Trump rovněž v Palm Beach konstatoval, že vystupuje jako sjednotitel. Hovořil v této souvislosti o tom, že v mnoha státech jej volili i demokraté a zisk republikánů se místy až zdvojnásobil. Voličům dále sliboval, že se postará o to, aby se pracovní místa vrátila z Mexia a Číny zpět do Spojených států. „Nemám nic proti Číně, ale tamější političtí lídři jsou prostě mnohem chytřejší než ti naši. Mexiko nás drtí na hranicích a ještě tam odchází tolik amerických firem. To se musí změnit.“

Trump dále připomněl, že v aktuálně probíhajících primárkách získávají republikáni mnohem více hlasů než tomu tak bylo v posledních dekádách. „Naše strana úspěšně expanduje, působíme jako sjednocovací prvek a máme v sobě na rozdíl od demokratů spoustu energie. Vím, že v listopadu zvítězíme,“ uvedl Trump, který se dále vyjádřil na dotaz novinářky pozitivně k plánovanému rodičovství. „To možná nebude znít příliš konzervativně. Na druhou stranu já jsem mnohem více konzervativní v oblasti vojenství, školství, ochrany hranic nebo zahraniční politiky,“ prohlásil Trump.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…