Tomu byste před rokem neuvěřili. Tsipras s Merkelovou si prý padli do náručí

07.03.2016 21:52

Ještě před pár měsíci by málokdo předpokládal, že by mohly Berlín a Atény společně stát na jedné strany barikády. Migrační krize však podle zpravodajské agentury Bloomberg učinila z obou znesvářených zemí nejbližší spojence.

Tomu byste před rokem neuvěřili. Tsipras s Merkelovou si prý padli do náručí
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Řecký premiér Tsipras v uplynulém měsíci při své návštěvě Íránu tlačil na politické vůdce země, aby nepouštěli do Evropy více než milion afghánských uprchlíků, kteří se v zemi aktuálně zdržují. On i německá kancléřka Merkelová se shodnou na tom, že zastavení Afghánců, kteří tvoří druhou nejpočetnější skupinu mezi migranty v Evropě, je klíčovým krokem při řešení migrační krize. „Koordinovaný přístup Řecka a Německa v Íránu ukazuje, jak dokázala migrační krize obrousit ostré hrany vzájemných vztahů,“ uvádí Bloomberg.

„Nyní nastala zvláštní situace, kdy se spoléháme jeden na druhého. Až donedávna jsme si přitom o kancléřce Merkelové mysleli to nejhorší. Teď jsou Němci naši spojenci,“ říká profesor práva a ekonomie na univerzitě v Aténách Aristides Hatzis. Jak poukazuje Bloomberg, Řecko je hlavní vstupní branou do Evropské unie a Německo zase hlavní cílovou stanicí uprchlíků. Pozice Merkelové a Tsiprase tedy do velké míry záleží na tom, jestli se podaří migrační krizi vyřešit. „Oba budou také společně čelit velkému tlaku na dnešním summitu EU s Tureckem.“

Celý text v angličtině najdete ZDE

Na dnešním summitu se bude řešit příspěvek EU Řecku ve výši 700 milionů eur na zvládnutí migrační krize a také se očekává přijetí konkrétnějších kroků, prostřednictvím kterých by mělo Turecko zastavit příliv syrských migrantů. „V Německu se za týden konají volby ve třech spolkových zemích a kancléřka Merkelová potřebuje ukázat voličům konkrétní pokrok v jednáních. O to samé usiluje také řecký premiér, kterému působí nekonečný proud migrantů problém při stmelování křehké vládnoucí koalice,“ uvádí Bloomberg.

„Loni v létě bylo hlavním cílem udržet pohromadě eurozónu a teď jde o to, zabránit rozpadu Schengenu. Německá kancléřka i řecký premiér disponují velkou dávkou pragmatismu, což dokazuje, jak rychle se věci mohou měnit,“ cituje Bloomberg analytika Carstena Nickela z poradenské společnosti Teneo Intelligence a dodává, že právě Merkelové se podařilo přesvědčit Tsiprase, aby přijal pomoc od EU a Řecko se nesnažilo vypořádat se s migrační krizí samotné. Německá kancléřka také zmírnila svůj tlak na Řecko v otázce splnění podmínek pro záchranný balíček.“

Jak Bloomberg připomíná, ještě před nedávnem byli Merkelová a Tsipras vzhledem k úsporným opatřením vnucovaným Řecku ze strany EU a MMF na kordy. To se ale nyní změnilo a společný postup při hledání řešení migrační krize oba politiky spojil dohromady. Před několika dny se dokonce Tsipras zastával Merkelové v televizním rozhovoru. Říkal, že kritika směřovaná na její adresu je nespravedlivá, a hájil ji s tím, že ona nemůže za příliv migrantů prchajících před válkou a chudobou. Následující den Merkelová na tiskové konference v Berlíně prohlásila, že EU musí stát za Řeckem a zmínila, že je ve stálém kontaktu s Tsiprasem,“ uzavírá Bloomberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…