Topná sezóna je za dveřmi

24.08.2016 10:36

Zanedlouho nastupující zimní sezona důkladně prověří stav a funkčnost topných systémů domů a bytů. Období před jejím začátkem je tedy poslední příležitostí pro jejich údržbu, nastavení nebo zdokonalení. S dobře fungujícím a vyladěným plynovým topením totiž můžete během zimy ušetřit nezanedbatelnou částku na energiích.

Topná sezóna je za dveřmi
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

Zkontrolujte stav plynového kotle a odvodu spalin

Před topnou sezónou je důležitá pravidelná servisní prohlídka plynového kotle provedená odborníkem. Nechte si zkontrolovat jak kotel samotný, tak i odvod spalin. Každý rok by plynové zařízení měl prohlédnout revizní technik, který mimo jiné zkontroluje stav hořáku, výměníku, čistotu a těsnost spalovací komory a odvodu spalin a provede správné seřízení kotle podle požadavků výrobce. Díky kontrole odborníka získáte jistotu, že kotel bude v zimě pracovat úsporně a bezpečně. Zároveň tím výrazně prodloužíte jeho životnost. Při prvním zatopení v sezóně kotel a komín raději příliš nenamáhejte a topte méně intenzivně.

Kontrolu si zaslouží také radiátory

Zatímco kotlům lidé obvykle věnují odpovídající péči, radiátory naopak často zanedbávají. Před začátkem topné sezóny je přitom ideální doba na jejich údržbu. Pečlivě je proto prohlédněte a ošetřete případná místa drobné koroze. Zkontrolujte také činnost ventilů a vadné kusy vyměňte. Těsně před začátkem topné sezóny všechny radiátory odvzdušněte. Chcete-li uspořit, na stěnu za radiátory instalujte reflexní folii, která bude teplo lépe odrážet do místnosti. Další cestou k úsporám může být výměna starých radiátorů za nové, které pracují s nižší teplotou otopné vody.        

Příliš staré plynové spotřebiče - černá díra na peníze

Vývoj kotlů a plynových ohřívačů vody jde stále kupředu. Například ještě před pár lety téměř neznámé kondenzační kotle jsou nyní běžné a představují nejúspornější variantu plynového vytápění. Oproti běžnému staršímu plynovému kotli jsou úspornější až o 40 procent, a ročně tak může běžné domácnosti ušetřit částky za topení v řádu tisíců korun. S případnou výměnou vám pomůže Pražská plynárenská, která například aktuálně svým zákazníkům nabízí výměnu starého plynového kotle za nový a moderní značky Viessmann s výrazným cenovým zvýhodněním.

V řadě domácností můžeme najít také plynová topidla s odtahem spalin přes zeď - oblíbené tzv. „vafky“, které jsou na českém trhu dostupné již několik desítek let. Právě proto však již končí některým modelům doba životnosti. Je proto vhodné nechat topidlo zkontrolovat odborníkem, který ověří, zda již nenastal čas pro jeho výměnu za nový, modernější model. Výměnou starých vafek  za nové můžete dlouhodobě ušetřit značnou částku nákladů na plyn, protože moderní modely jsou při stejném výkonu podstatně úspornější. Stejně jako při výměně plynového kotle, je svým zákazníkům i v těchto případech Pražská plynárenská nápomocna a nabízí jim při výměně zvýhodněné podmínky.

Zvažte modernizaci regulačního systému, termostat může umět daleko více

Velký potenciál úspor skýtá také kvalitní regulace otopného systému.  Starý termostat můžete vyměnit za moderní řídicí jednotku, která vám umožní nastavit stálou a pohodlnou denní i noční teplotu. Úsporu energií zajistí také ekvitermní regulace, tedy řízení otopné soustavy na základě vnější teploty vzduchu. K pohodlí obyvatel domu pak přispěje možnost dálkového ovládání kotle přes mobilní telefon či internet.

Komerční tisková zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…