Topolánek je sice jako špatně popsaný list papíru, ale svou výrazností lidi při volbě prezidenta zaujme, říká Dienstbier

10.11.2017 23:23

O funkci prezidenta se počátkem příštího roku utká jenom devět kandidátů, zbylých jedenáct nesplnilo zakonné podmínky, tedy nesehnalo podpisy padesáti tisíc občanů i poslanců nebo deseti senátorů, vyplývá to z informací ministerstva vnitra. Co uchazeče čeká a jaká je správná taktika v kampani, se ptal v pořadu Události, komentáře moderátor Lukáš Dolanský senátora a bývalého kandidáta Jiřího Dienstbiera, politologa Miloše Brunclíka a ředitele marketingové agentury Petra Andrýska.

Topolánek je sice jako špatně popsaný list papíru, ale svou výrazností lidi při volbě prezidenta zaujme, říká Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier nedávno řekl, že před pěti lety cítil, že dřív kandidování mělo větší smysl než teď. „Ano, ale mluvil jsem o své osobní pozici, ne obecně, je důležité, aby byli zajímaví kandidáti i v této prezidentské volbě,“ upřesnil s tím, že tehdy byl kandidátem sociální demokracie, která byla opoziční. Sdělil také, že mohl vést kampaň na tématech, jako jsou spravedlivý stát, dostupnost zdravotní péče, vzdělání, zatímco dnes převládají spíše kulturní témata, a to je značný rozdíl. „Je tu i znát větší napětí a strach, které souvisejí s evropskou migrační krizí,“ dodal.

Podle Dienstbiera je logické, že kandidáti hovoří o tématech, která jsou dnes zajímavá, a připouštějí, že prezident těžko zasáhne do zdravotnictví a vzdělání. „Je ale pravda, že celkovou atmosféru ve státě změnit lze, to Miloš Zeman dokázal, když společnost rozdělil,“ řekl s tím, že Zeman společnost strašil, aby jí následně mohl dělat ochránce.

Dienstbiera tvrdí, že je dobře, když současní kandidádi prezentují úplně jiný postup a snahu sjednocovat lidi než současný prezident. „Nabízejí představu, že můžeme být dobří, úspěšní a že dokážeme překonat krizi, to je správná role prezidenta,“ míní a dodává, že se kandidáti jen vymezují vůči aktuální situaci.

Jediný, kdo do prezidentských voleb může zásadně promluvit, je podle Jiřího Dienstbiera Mirek Topolánek. „Ano, hlavně tedy z kandidátů, kteří se objevili na poslední chvíli. Hlavně proto, že Topolánek je popsaný list papíru spíše v horším světle, ale svou výrazností může lidi hodně oslovit,“ dodal.

Nejtěžší prý teď pro kandidáty bude dokázat, že oni jsou tou správnou alternativou. „Záleží, v jaké pozici půjdou do finále z hlediska veřejné podpory, a také průzkumy lidi dost ovlivňují. Klíčové budou televizní debaty,“ je si jistý Dienstbier.

Pro Dienstbiera byla prý největší zkušenost, že do boje o Hrad šel sám za sebe. „Je to velká odpovědnost, ale bez dobře postaveného týmu by to nešlo,“ říká. Rada, kterou by kandidátům senátor na závěr dal, je, že by měli zastávat jednoznačné postoje a být srozumitelní pro voliče.

Podle názoru politologa Miloše Brunclíka očekává veřejnost na post prezidenta člověka, který osloví širší veřejnost, nejlépe kdyby to byl nějaký nestraník nebo nadstraník. „I Klaus a Zeman se snažili vystupovat jako nadstraníci, i když ne vždy se jim to dařilo. Myslím, že se jim i podařilo stát se z bytostných straníků opravdu nadstraníky, už když vstupovali do funkce, tak jako bývalí premiéři měli ke svým stranám veliký odstup,“ řekl.

Finální úspěch podle Brunclíka zavisí nejvíce na zviditelnění, alespoň u těch, které veřejnost tolik nezná, samozřejmě to neplatí u Zemana a Topolánka.

Jedním z vlivných nástrojů kandidátů, jak lidi zaujmout, je marketing. Ředitel maketingové agentuy Petr Andrýsek potvrzuje, že jednou z velmi důležitých součástí marketingu pro ovlivňování lidí jsou sociální sítě. „Sociální sítě při volbách prezidenta mohou k výběru občanů velmi přispět, na druhou stranu kandidáti málo pracují s daty a využívají sítě jen z pětadvaceti procent, to nemá efekt,“ řekl a dodal, že Facebook je levné médium a kandidáti by přímo měli zatapetovat zdi sociálních sítí svou osobou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…