Toto nechcete snad ani číst! Bojovník proti islámu Robinson se svěřil americké televizi o tom, jak vypadá samotka v britských žalářích

13.08.2018 19:19

Tommy Robinson se krátce po svém propuštění z vazby ve vysílání televize Fox News rozpovídal o tom, co prý zažil v britské věznici, kam byl umístěn do vazby kvůli svému protiprávnímu jednání. Toho se dopustil tím, že živě sdílel informace a mediálně pokrýval případ soudního přelíčení s údajným gangem pedofilů, na který předtím britské orgány uvalily informační a mediální embargo z obavy z možného ovlivnění poroty. To, co Robinson prý ve vězení zažil, rozhodně není veselé čtení.

Toto nechcete snad ani číst! Bojovník proti islámu Robinson se svěřil americké televizi o tom, jak vypadá samotka v britských žalářích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražská demonstrace proti islamizaci Chceme bezpečnou zemi. Pořádal Úsvit s Blokem proti islamizaci

Britský „novinář“ na volné noze a aktivista Tommy Robinson je svými protiislámskými názory známý. A v posledním roce se začíná dostávat do pořádných problémů s tamními zákony, naposledy byl odsouzen na třináct měsíců za to, že prostřednictvím sociálních sítí reportoval o případu pedofilní sítě, na který bylo uvaleno informační a mediální embargo.

Takové opatření ve Spojeném království existuje z důvodu obavy o možné ovlivnění poroty, která o vině či nevině rozhoduje, právě skrze média a může být vynucováno zákonem. Robinson jej nicméně v případě pedofilní sítě údajného muslimského původu, která měla sexuálně zneužít nezletilé a dětské oběti, porušil, před začátkem procesu postával před soudní síní a událost živě přenášel přes Facebook.

Anketa

Považujete účast našich vojáků v Afghánistánu za smysluplnou?

7%
93%
hlasovalo: 18478 lidí

Za své počínání byl odsouzen na třináct měsíců do vězení a vzat do vazby. Z té se mu po 2,5 měsících podařilo dostat na kauci. Volný bude do doby, než o jeho případu rozhodne soud podruhé. Po svém propuštění se v rozhovoru pro americkou protrumpovsky naleděnou televizi Fox News rozpovídal o svých zážitcích za mřížemi. Televize vyvěsila rozhovor s Robinsonem na internetu již 2. srpna, krátce po propuštění aktivisty.     

Hned úvodem moderátor Fox News oznamuje, že Tommy Robinson byl vzat do vězení proto, že se snažil informovat o procesu s gangem pedofilů a hlasitě vykřikoval na chodníku. Z vězení se jeho právníkům podařilo Robinsona vysekat po zaplacení kauce až po 2 a půl měsících pobytu na samotce. „Popište nám, jaké to pro vás bylo, být za mřížemi,“ ptá se úvodem moderátor Robinsona. Robinson, v jehož případě se daly kvůli jeho protiislámským postojům za mřížemi očekávat incidenty a konflikty s muslimským osazenstvem, byl údajně původně dle svých slov umístěn do věznice s nízkou populací muslimů kolem 7 procent v celkovém osazenstvu věznice.

Jenže následně byl, jak Robinson uvedl, přemístěn do zařízení s jedním z největších podílů muslimských vězňů ve Spojeném království vůbec. Podle Robinsona se tak stalo účelově. Oním účelem mělo být prý to, aby bylo vzhledem k možnému ohrožení Robinsona na životě ze strany muslimských spoluvězňů umožněno umístit aktivistu na samotku (tzv. „solitary confinement). Podmínky podle toho, co Robinson uvedl, „nebyly nic moc“. „Mnoho jsem nejedl. Zhubl jsem téměř 40 liber (zhruba 18 kilogramů),“ sdělil Robinson, který měl podle svých slov k dispozici jen jeden kousek ovoce denně nebo případně jednu plechovku tuňáka.

„Měl jsem být ve vězení jejího královského veličenstva a nikoliv na Guantanámu,“ kritizoval dále vězení Robinson s tím, že si ani nemohl otevřít okno, jelikož mu přes něj do cely prý létaly plivance a exkrementy. „Moje cela byla v přízemí, což být nemusela a prakticky každý vězeň musel procházet kolem mých oken,“ upřesnil Robinson, což ve Spojeném království medializoval deník Metro. „Byly velké návaly horka,“ doplnil. „Vězeňská mešita byla přímo naproti mé cele,“ dodal Robinson s tím, že mu do cely, když otevřel okna, létaly exkrementy, plivance či zbytky jídla. Nakonec tedy prý okna zcela zablokoval a utěsnil.  

Robinson navíc měl zkušenost s uvězněním na samotce v minulosti již jednou. „V roce 2012 jsem na samotce v britském vězení strávil pět měsíců. Když jsem se dostal ven, byl mi diagnostikován posttraumatický stresový syndrom,“ sdělil Robinson. Robinson se prý nechce srovnávat s válečnými veterány trpícími totožnou poruchou. I tak ale ve vysílání Fox News upozornil na to, že tento fakt ohledně jeho psychického stavu britské úřady vědí, a přesto jej i s tímto vědomím umísťují opětovně do totožných podmínek, tedy do izolace.

Moderátor se do toho následně pustil. „Chtěl bych jen našim divákům připomenout, proč se to vlastně v prvé řadě vůbec stalo. Šel jsi do vězení v předpokládaně svobodné zemi za to, že jsi veřejnosti předkládal nepopulární názory, teď jsi za to seděl ve vězení poslední dva měsíce. To jsi někoho zranil, nebo jsi něco ukradl. Nebo jsi jen řekl něco, co se vládě nelíbí?,“ zeptal se Robinsona moderátor Foxu.

„Bylo to soudní líčení, ve kterém před soud předstoupilo 29 lidí obžalovaných z hromadného znásilňování až stovky dětí. Postavil jsem se před soudní budovu a pouze jsem předčítal z článku BBC, který je stále zcela volně dostupný milionům lidí na internetu,“ odpověděl Robinson s tím, že jej policie původně zatkla pro „narušování pořádku“. „Do dnešního dne ani nevím, co jsem udělal špatného či protiprávního,“ dodal. Podle Robinsona rovněž média v souvislosti s jeho případem mylně informovala ve smyslu, že podala zprávu o tom, že se před soudem přiznal.

Robinson pro Fox rovněž uvedl, že během svého vystoupení před soudním tribunálem řešícím případ pedofilního gangu lidem i na facebookovém streamu zdůrazňoval presumpci neviny a to, že předvolaní lidé jsou pouze podezřelí. Podle Robinsona nemůže být právo na zadržování informací a zákaz zpravodajského pokrývání určité události vztahováno na informace, které již ve veřejném mediálním prostoru běžně obíhají, což byl dle jeho názoru tento případ.

Tommy Robinson je kvůli svému kritickému postoji k islámu v Británii vnímán jako osobnost ostře kontroverzní. Proslul například i fyzickými střety se zástupci muslimské komunity či střety s příslušníky hnutí Antifa. Jeho aktuální případ vzbudil pozornost i v českém mediálním prostoru, kde se rozhořela diskuze o svobodě projevu versus zákonem garantovaném právu na nezávislý soudní proces v současné Británii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…