Transplantovaná srdce Davida Rockefellera? Byla to blbost, píše Idnes.cz

22.03.2017 14:17

„Miliardář za sebou měl již sedmou transplantaci srdce,“ tvrdí i česká bulvární média v souvislosti se smrtí Davida Rockefellera. Znovu tak ukazují, jak snadné je naletět na falešnou – v tomto případě satirickou – zprávu. Stačí, když vyhovuje vašemu vidění světa. Nebo zní aspoň dostatečně senzačně. Píše o tom server iDnes.cz.

Transplantovaná srdce Davida Rockefellera? Byla to blbost, píše Idnes.cz
Foto: pixabay.com
Popisek: Srdce, zdraví - ilustrační foto

Připomíná, že bankéř a miliardář David Rockefeller zemřel 20. března ve věku 101 let. Zprávu o jeho úmrtí oznámily agentury s odvoláním na tiskového mluvčího rodiny. Ve stejný den se také na českém webu objevily titulky, které nepokrytě tvrdily, že znají tajemství jeho dlouhověkosti.

„David Rockefeller prodělal sedm transplantací srdce,“ psal například Blesk.cz. Podobnou informaci o údajných sedmi srdečních transplantacích přinesl také web televize Nova nebo bulvární web Extra.cz. Ani jeden z webů neuvádí, kde k této bizarní informaci přišly.

Celý text je ZDE

Všechny tři weby nakonec své chyby opravily. Bohužel takovým způsobem, který neukazuje na to, že k opravě došlo – články mají stále uvedeno původní datum a chybí jakákoli zmínka o jejich aktualizaci.

Server iDnes.cz poukazuje na to, že bulvární web Blesk.cz nepsal o Rockefellerově srdci poprvé. Už v říjnu 2016 redaktor podepsaný zkratkou „rc“ informoval o údajné „rekordní sedmé transplantaci srdce“, kterou měl tento slavný miliardář podstoupit. Lze tedy předpokládat, že redaktor Blesku, který dostal za úkol napsat článek o bankéřově smrti, zkrátka jen prohledal zprávy, které už na webu Blesku vyšly, a tímto způsobem oživil fámu o bohatém muži, který vysává sílu z mladších srdcí: „Přestože jeho tělo den ode dne stárne víc a víc, díky transplantacím, při nichž dostává srdce od mladých dárců, zůstává duchem stále mladík,“ hraje si Blesk se spekulacemi už v roce 2016. Ještě o rok dříve informoval o miliardářově zálibě v srdečních transplantacích magazín Protiproud.

Všechny tyto zprávy (v ČR i v zahraničí), které mluví o šestinásobné či dokonce sedminásobné transplantaci srdce, zřejmě mají svůj původ v satirickém článku z dubna 2015: „Šestá transplantace srdce Davida Rockefellera dopadla v jeho 99 letech úspěšně,“ hlásá titulek World News Daily Report.

Jak server vysvětluje, tato stránka se specializuje na satirické zprávy, jak lze zjistit z jejich disclaimeru, kde uvádí, že jde o „satirickou webovou publikaci“, která někdy používá skutečná jména: „Všechny články na worldnewsdailyreport.com jsou fikce a lze je považovat za falešné zprávy.“ Na tento satirický článek pak v roce 2016 navázal web Scorched Earth News (další web s falešnými zprávami) svým textem o sedmé transplantaci srdce. Další podrobnosti o šíření této fámy lze nalézt na webu Snopes.com, který se odhalování podobných hoaxů dlouhodobě věnuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…