Trest za malůvku s Pekarovou? Rakušan pohořel. Zle

16.02.2022 8:54 | Ze sítí

„Pracujeme na právních změnách.“ Nejčastější fráze ministra vnitra Víta Rakušana, pokud přijde řeč na projevy odporu proti politice současné koalice. Aktuálně jej rozčílila jedna malůvka v MHD, varující předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou. Chce přitvrdit tresty za podobné excesy. Rakušanův postoj se však nesetkal s pochopením ani u jeho příznivců na sociální síti Twitter.

Trest za malůvku s Pekarovou? Rakušan pohořel. Zle
Foto: Repro ČT
Popisek: Předseda hnutí STAN, Vít Rakušan v Otázkách Václava Moravce

Intenzivněji bojovat s projevy nenávisti v reálném světě i na internetu byl hlavní úkol, který Rakušan uložil novému policejnímu prezidentovi. Jako důvod si našel jednu symbolickou šibenici, která se objevila na demonstraci proti novele pandemického zákona.

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34129 lidí

Policie doposud držela výklad, že šibenice není posuzována jako výhrůžka, pokud není spojena s nějakou konkrétní osobou, která by na ní měla být oběšena. Bylo tomu tak i v roce 2018, když se na demonstraci proti Andreji Babišovi, které se účastnily i špičky současné vládní koalice, objevila šibenice pro „mafii“. Šibenice před Sněmovnou byla určena pro „vlastizrádce“.

Rakušan chce nyní tento výklad změnit se zdůvodněním, že se v této zemi lidé musí cítit bezpečně.

Nejnověji ministr Rakušan hrozí „právními změnami“ v souvislosti s malůvkou ve veřejné dopravě, jeho slova „hnusem v MHD“. Na ní se opět objevuje postavička na šibenici a k ní je připsáno, že se jedná o „čubku z TOP 09 Markétu Pekarovou“.

„Mluvím o tom už několik týdnů. Šibenice do demokratického světa nepatří. Markéta Pekarová Adamová i kdokoliv jiný, komu je tímto způsobem vyhrožováno, musí mít dovolání. Výhrůžky nejsou svobodným vyjádřením názoru,“ napsal ministr vnitra na twitter.

 

 

Ani na tomto kanále ale nenašel příliš pochopení. Lidé mu připomínali, jak povzbuzoval podobné projevy proti Andreji Babišovi včetně šaškáren s rakvemi.

Jiní připomněli nejnovější výtvor MUDr. Martina Straky, populární tváře pandemie z nemocnice v Sokolově. Pan primář v touze po přijetí novely pandemického zákona navrhoval likvidaci obstruujícího Tomia Okamury kyanidem.

O množství podobných projevů na adresu prezidenta Miloše Zemana ani nemluvě. Například komunální politik ODS ze středočeské Jesenice na sebe upozornil výzvami, že by se prezident Zeman měl „podřezat jako svině“. Následně je vysvětloval tak, že chtěl probudit národ. V jeho případě soud řekl, že újma nedosahuje intenzity trestného činu, maximálně přestupku.

Recidivistou podobných výzev je pak starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný, rovněž z ODS (Langa mezitím ze strany vyloučili). Novotný byl obžalován (a posléze soudem osvobozen) kvůli přání oběšení poslance KSČM Zdeňka Ondráčka. Také prohlašoval, že je ve státním zájmu smrt prezidenta Zemana a tehdejšího premiéra Babiše. Odsouzen ale byl za vyhrožování smrtí podnikateli Marku Vítovi.

Diskutující Daniel Steigerwald se ministra přímo optal, jestli chce na nějakého zhuleného teenagera, který to nejspíš stvořil, opravdu posílat fízly. Ten později dodal, že Rakušanův přístup má potenciál nebezpečného zneužití, kterému by zatleskal i Vladimir Putin. „Blbost by neměla být trestná, vykašlete se na to, prosím,“ žádal.

A jiní se zase zajímali, co ministr skrývá pod tajemnou formulací o „právních změnách“. K tomu padl i názor, že pokud Rakušanovy právní změny budou stejně kvalitní, jako ty provedené ministrem Válkem v pandemickém zákoně, je celkem legitimní se jeho legislativního kutilství obávat.

„Přestaňte se zaobírat tím, co si děti píší do lavic a začněte se chovat jako člověk zodpovědný za řízení složek zajišťujících ochranu práv a svobod všech obyvatel,“ připomněl jiný, k čemu má sloužit Ministerstvo vnitra. Řešit po dvou letech segregace obyvatel a pošlapávání všech svobod jednu malůvku v autobuse je podle pisatele naprosto neuvěřitelné.

Ozval se i jeden z voličů hnutí STAN, který svému zástupci vysvětloval, že fakt nemusí komentovat každou „píčovinu“.

„Jako zhnusený volič STAN musím říci, že původem tohoto je Vaše politika. A věř, že bude hůř. Vaše vláda se zhroutí jako domeček z karet právě pro nejenom Tvoje názory,“ psal jiný a doporučil Rakušanovi, ať se podívá do Kanady.

K Markétě Pekarové Adamové jeden z účastníků diskuse poznamenal, že její chování je takové, že do roka bude nenáviděna ještě více než Miroslav Kalousek v čase ministrování na financích.

Další dal ministrovi vnitra jako absolventovi učitelství němčina – dějepis školení v základech práva, že o tom, co je vhodná forma protestu a co trestný čin, mají rozhodovat soudy, nikoliv ministr z kachlíkárny.

Celou diskusí se prolínaly výzvy, zda by ministr Rakušan nechtěl konečně začít něco dělat pro lidi.

„Vytváříte v lidech ještě větší nenávist, než mistr Babiš. Klobouk dolů,“ shrnula jedna z účastnic diskuse.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…