Trhy se řítí k zemi. Ropa, banky, auta, vše padá. Také velké německé firmy, které potřebujeme i my

11.03.2020 21:18

Světové trhy v mnoha odvětvích pokračují ve strmém pádu, který je postihl v souvislosti s obavami z nového koronaviru. Trhy nejvíce oslabily v pondělí, kdy reagovaly na stále se zhoršující situaci v Itálii, která kvůli šíření nemoci téhož dne později zavedla celostátní karanténu. Na nepříznivé situaci se podepsal i kolaps cen ropy, kterou vyvolala Saúdská Arábie po nedohodě s Ruskem. Nejvýraznější propady poté zaznamenaly akcie těžebních firem a technologičtí giganti. Nepříznivá situace je však téměř ve všech sférách až na drobné výjimky, ty představují určité farmaceutické firmy či společnosti vyrábějící dnes tolik potřebné zdravotnické pomůcky.

Trhy se řítí k zemi. Ropa, banky, auta, vše padá. Také velké německé firmy, které potřebujeme i my
Foto: Repro Finviz
Popisek: Pokles ceny akcií v důsledku koronaviru

Anketa

Je vám líto migrantů na řecko-turecké hranici?

3%
97%
hlasovalo: 13650 lidí
Brazilská nadnárodní korporace Petrobras specializující se na energetický průmysl a těžbu ropy s produkcí dva miliony barelů denně ztrácí v posledních dnech téměř polovinu hodnoty svých akcií, kterou měla ještě v polovině února, tehdy činila hodnota jedné akcie kolem třiceti brazilských reálů, dnes se pohybuje kolem 16. Nejhorší propad Petrobras zaznamenal v pondělí (19,05 BRL), avšak i dnes jsou hodnoty téměř totožné (16,08 BRL) a odepisuje téměř osm a půl procenta.

Akcie Petrobrasu od počátku roku:

Zdroj: Google Finance

Problémy zaznamenaly i těžařské společnosti v Evropě. Britský ropný kolos British Petroleum (BP) odepisoval v pondělí po zahájení obchodování zhruba 27 procent, později ale ztrátu zmírnil na 16 procent. Dnes již není ztráta natolik šoková, pohybuje se ovšem na nové nejnižší hranici 317,15 GBX. Pro porovnání je důležité zmínit, že takto vysoký propad firma za posledních pět let nezaznamenala a akcie se propadají více než za velké krize. Norský Equinor pak od počátku roku ztratil téměř polovinu hodnoty svých akcií. Zatímco ještě desátého ledna jedna akcie stála 20,44 dolaru, dnes má hodnotu 11,24 dolaru. U akcií Equinoru propad započal kolem poloviny ledna, největší šokový propad pak ovšem také zaznamenává v posledních dnech.

Akcie BP od počátku roku:
Zdroj: Google Finance

Oproti pondělnímu propadu již včera lehce posílil americký Chevron, dnes ovšem znovu pozvolna ztrácí. Na počátku roku se jeho akcie obchodovaly za 120 dolarů, v tomto týdnu po pondělním propadu drží hodnotu mezi 80 až 85 dolary.

Akcie Chevronu od počátku roku:

Ceny ropy v noci na pondělí spadly o více než 30 procent po oznámení Saúdské Arábie, že výrazně zvýší těžbu, čímž ještě více zaplaví trh nadbytečnou ropou. Severomořský Brent se tak přechodně dostal pod 30 dolarů za barel. Saúdská Arábie zvýšením těžby reaguje na odmítnutí Ruska přistoupit na koordinované snížení těžby. Propad ropy byl nejvýraznější od války v Perském zálivu v roce 1997. O deset procent v pondělí oslabily i akcie saúdské těžební společnosti Saudi Aramco, která na burzu vstoupila teprve před několika měsíci. Přestože v úterý ropa začala opět zdražovat, dnes se na trhy vrátil postupný propad.

Koronavirus kosí i bankovní instituce. Zajímavé jsou údaje německé Deutsche Bank. Ta si nevedla dobře již v minulém roce a únor byl překvapivý výrazným posílením jejích akcií. Na počátku roku byla jedna akcie za 7,35 eura, v únoru činila nejvyšší hodnota 10,20 eura. Pak ale propad postihl i německého bankovního giganta a v pondělí se akcie propadly na 5,85 eura. Poslední dva dny již lehce posilují na současných 5,97 eura, otázkou však je, zdali tomu bude na dlouho, nebo přijde ještě výraznější propad, očekávání akcionářů totiž asi moc nevzroste, když i německá kancléřka Angela Merkelová ve své zemi predikuje nákazu šedesáti až sedmdesáti procentům obyvatel.

Akcie Deutsche Bank od počátku roku:

V dobré situaci není ani italské bankovnictví. V zemi s nejvíce nakaženými koronavirem v Evropě, která se již delší dobu potýká s nepříliš zdravou ekonomickou situací, se bankovním institucím nedaří. Zatímco rostoucí počet nakažených v zemi se již přehoupl k desetitisícům a Itálie spadla do izolace, akcie bank v zemi klesají. Od poloviny února například banka Intensa Sanpaolo se sídlem v Turíně zaznamenala propad z 2,60 eura za akcii na dnešních 1,78.

Akcie banky Intensa Sanpaolood od počátku roku:

Belgická KBC Bank, sdružující mimo jiné i ČSOB, od počátku roku poklesla v hodnotě svých akcí o deset eur z lednových 68 eur na dnešní 55,64 eura. Francouzská Société Générale, která sdružuje Komerční banku, zase poklesla z lednových 31 eur na 18,76 eura ve středu.

Nepříznivé výsledky vykázala i Bank of America, ta odepsala hodnotu od lednových 35 dolarů za akcii na současných 22,7 dolaru. Ruská Sberbank pocítila ve stejném období otřes o více než 50 rublů (z 255 rublů na počátku ledna na dnešních 194 rublů za akcii).

Ohromné ztráty hlásí i jinak silní technologičtí giganti. Konglomerát Alphabet, jenž je mateřskou společností několika firem včetně Googlu, se v pondělí propadl na 1 215 dolarů za akcii a dnes pak na 1 210. Druhého ledna ještě jedna akcie stála 1 367 dolarů. Firma Apple na rozdíl od ostatních výkyvy trhu pociťuje již od druhé poloviny února. Postupně však dospěla na nejhorší výsledek také v pondělí, a to na 266 dolarů za akcii. Na začátku roku ještě jedna akcie Applu stála 300 dolarů. Společnost Acer se od počátku roku propadá z 17,80 tchajwanského dolaru na 15,20 TWD za akcii a jihokorejský Samsung v současnosti obchoduje své akcie za 52 100 jihokorejských wonů (1 000 Kč). U Samsungu však i přes pondělní výkyvy pokračuje období růstu, a firma tak pořád vykazuje lepší hodnoty svých akcí, než tomu bylo povětšinou v minulém roce, kdy se akcie pohybovaly v rozmezí od 40 do 50 tisíc jihokorejských wonů před posílením během loňského prosince na 55 tisíc.

Akcie společnosti Alphabet (údaje za období jednoho roku):

Automobilový průmysl šok na globálních trzích poznamenal také ztrátově. Pro nás nejdůležitější odvětví klesá především poslední měsíc. Skupina Volkswagen, do níž spadá i česká značka Škoda, propadla ze 180 eur na počátku roku na 132 eur za akcii nyní. Japonská Toyota ze 142 dolarů na 123 a americká automobilka General Motors z 37 dolarů na 26.

Akcie společnosti Volkswagen (údaje v období jednoho roku):

Ne ve všech odvětvích ale současná situace způsobuje pokles. Výjimku tvoří kupříkladu farmaceutické společnosti. Americká farmaceutická společnost Gilead Sciences zaměřující se na výrobu antivirotik, mezi které patří přípravky proti chřipce či lék uživaný v léčbě HIV, zaznamenává oproti loňsku růst akcií. Zatímco před rokem činila hodnota akcie této společnosti 64 dolarů, šestého března stoupla již na osmdesát dolarů. Po pondělním propadu pak opět začala pomalu růst a nyní činí téměř 73 dolarů.

Akcie společnosti Gilead Sciences za poslední rok:

Za růstem této společnosti stojí i fakt, že nyní vyvíjí lék proti nemoci COVID-19, kterou způsobuje právě nový typ koronaviru. V úterý společnost podepsala s americkou armádou dohodu o první experimentální léčbě. Testy probíhají již i na prvním pacientovi evakuovaném z lodi Diamond Princess.

Propad ale zaznamenaly i firmy v tomto průmyslu. Společnost Johnson & Johnson dnes klesla na 131 dolarů za akcii oproti 145 z druhého ledna. Švýcarská Novartis ve stejném období propadla na 81,65 dolaru za akcii z 95 dolarů.

Kdo nyní ze situace profituje, jsou výrobci hygienických ochranných pomůcek, jako jsou roušky či respirátory. Japonská Kawamoto Corporation vyrábějící právě roušky tak eviduje neskutečný nárůst. Zatímco ještě do konce minulého roku akcie firmy nepřekročily hodnotu 450 japonských jenů (99 Kč), dnes se jedna akcie obchoduje za 1 329 jenů (291 Kč). Nejvyššího vrcholu pak dosáhly akcie této společnosti poslední lednový den, kdy jedna akcie vyšla na 3 795 jenů (831 Kč).

Akcie japonské Kawamoto Corporation za posledních pět let:

Akcie na Pražské burze tento týden propadly v pondělí o 5,86 procenta, zhruba 20 minut po zahájení obchodování se ocitly i na 901,5 bodu. Okolo 900 bodů byl index naposledy v prosinci 2016. Oslabila i česká měna na 25,61 Kč/eur. Nyní již zase pokračuje v posilování a jedno euro odpovídá 25,79 Kč. Situace na pražském akciovém trhu má klesající trend kvůli celosvětovým obavám již několik týdnů po sobě. Akcie na Pražské burze minulý týden oslabily o 1,5 procenta a o týden dříve propadly o 10,3 procenta. Situaci na trzích zřejmě ovlivní i Světová zdravotnická organizace (WHO) překlasifikováním epidemie nového koronaviru na pandemii. Nakazilo se již totiž přes 120 tisíc lidí ve 101 zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

13:35 Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

Před kamerami ČT se k velké debatě sešli kandidáti do Evropského parlamentu. A ve studiu chvílemi ho…