Zbytečná EU! Zavřít hranice! Jiří Kobza navrhuje tvrdá opatření v boji s virem

11.03.2020 17:16

ROZHOVOR Poslanec Jiří Kobza má za to, že epidemie koronaviru ukázala, že je Evropská unie naprosto zbytečná, protože v boji s touto epidemií nepředvedla vůbec nic na rozdíl od jednotlivých národních států. Přitom mohla omezit volný pohyb osob, a tím napomoci ke zpomalení šíření epidemie. Okomentoval i situaci v Itálii...

Zbytečná EU! Zavřít hranice! Jiří Kobza navrhuje tvrdá opatření v boji s virem
Foto: Archiv JK
Popisek: Jiří Kobza

Jak informoval portál iDNES, v EU už není jediný stát bez pacienta nakaženého koronavirem. Členské země se epidemii snaží zvládnout po svém a mnohé přišly i s důraznými restriktivními opatřeními, vesměs v souladu s názorem většiny obyvatel, kteří chápou jejich nutnost. Nějakou konkrétní aktivitu přímo orgánů EU však příliš vidět není. Evropská komise se zmohla v podstatě jen na prohlášení, že „dohlíží na výměnu informací i to, aby nevznikala protichůdná opatření“. Co na to říká poslanec Parlamentu Jiří Kobza (SPD)?

Je to jasný důkaz, že celý umělý nadstátní konstrukt EU je od A do Z zbytečný. Projídá nekonečné miliardy na své summity, jejich výsledkem je jen to, že se dohodnou na termínu dalšího summitu. Případně si pozvou nějakou odbornici, jako je švédská záškolačka Greta, která europanáčky poučí, že studovat je zbytečné, neboť je třeba bojovat s uhlíkovou stopou. Soudruzi v Bruselu zatleskají, rozletí se (jako by jejich letadla nebyla producentem uhlíkové stopy), aby se zase příště sjeli rokovat o něčem podobně zásadním. V překladu do našeho prostředí – Sněmovna místo aby schválila nad jiné potřebný zákon o zbraních, mnoho hodin debatovala o kůrovci. Někdy mám pocit, že jsme se všichni zbláznili.

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí

Vraťme se ale ke koronaviru a aktivitám EU. V každé zemi k nákaze přistupují jinak a ani v Unii se dosud nezavedla jednotná opatření. Je to podle vás dobře, že neexistují společná pravidla?

Ano i ne. Nejdřív by se měla dát kompletní stopka, byť dočasná, Schengenu. Je přece jasné, že podobné pandemie jsou plodem masové a často zbytečné mobility. Chce-li se zachránit kontinent jako celek, musejí se předně zachránit jednotlivé země Evropy. Jakmile bude pokračovat nekontrolovatelná mobilita napříč státy, z principu nelze šíření viru zastavit. To by měla EU řešit, a ne kritizovat jednotlivé země a jejich představitele včetně našeho premiéra, že se snaží činit maximum pro ochranu svých obyvatel. EU ovšem, podle toho citátu svrchu, „dohlíží na výměnu informací“. To si z nás dělají dobrý den? A mluvíme-li o Schengenu, dodávám, že od roku 2015 a věty paní Merkelové Wir shaffen das, která pozvala miliony lidí ze zemí třetího světa do Evropy, žádný Schengen vlastně už neexistuje. Když si to spojím s vyhrocenou situací kolem migrantů na turecko-řeckých hranicích a představím si, že ty statisíce nových příchozích jsou dalším potenciálním aktérem boje proti pandemii, jímá mě hrůza.

Přesně se vyjádřil předseda italské strany Liga a bývalý ministr vnitra Matteo Salvini: „Říkejte mi o Unii! Když jiní něco potřebují, Italové musejí platit, ale když Itálie potřebuje jiné, zavřou své dveře a peněženky.“ Souhlasíte?

Samozřejmě, s tím nelze nesouhlasit. Ať někdo spočítá, co stojí jediný summit EU, jediné zasedání EP nebo jiná taková de facto bezzubá trachtace, a pak ať to porovná s náklady na ochranu před koronavirem. Kdyby byli představitelé euroinstitucí vlastenci, dokázali by značné částky převést potřebným zemím. Jenomže oni místo toho házejí vlajky členských států do koše a vyjadřují se ve smyslu, že žádný národ už nesmí existovat, jen jakýsi „euronárod“. To je ale jen inženýrská konstrukce, kterou bez společné vůle oněch jednotlivých národů nelze uskutečnit. A ti bruselští byrokrati dělají všechno pro to, aby Evropany od společné Evropy odradili.

Evropská komise také tvrdí, že její rolí je především podpořit členské státy tak, aby současnou krizi zvládly. Nabídnout může doporučení, jak by měly dále postupovat. Myslíte, že nám takové knížecí rady mohou být něco platné?

Mohu vyjít jen z dosavadních zkušeností a konstatovat, že ještě nikdy, ani jediný okamžik, pro naši zemi členství v EU přínosem nebylo. Proto asi chápete, že i v tomto případě jsem spíše skeptický. Když vidím, jak představitelé EU, třeba předseda nejsilnější lidovecké frakce Manfred Weber, peskují členské země včetně té naší, že se snaží, třeba i zákazem exportu roušek a respirátorů, ochránit vlastní obyvatelstvo, tak přestávám té slavné eurosolidaritě rozumět. Jediné, na co se zmohli, je vytvoření nového investičního „corona“ – fondu v hodnotě 25 miliard eur, z nichž se mají podporovat podnikatelské aktivity týkající se pandemie. Jenomže to už dobře známe: vytvoření fondu znamená otevření bezbřehých stavidel pro korupci všeho druhu. Vždy, když se někde – promiňte ten výraz – vystrčí nové vemeno s penězi, vyrojí se zástup šibalů, kteří se o ně poperou – jak jinak, za vlídné pomoci našich eurovelitelů. Až se jednou budou přepočítávat peníze z tohoto fondu, tedy pokud vůbec k tomu dojde, budeme se nepochybně divit. EU je socialistický superstát. Socialismus znamená korporátní vlastnictví zdrojů a jejich přerozdělování, a tam, kde se přerozděluje, tam se podvádí, podplácí a krade. Což jsme už zapomněli, jak to vypadalo před rokem 1989? Chceme si totéž vyrobit v nekonečně větším měřítku, a ještě u toho riskovat zdraví našich obyvatel? Pokud někdy vyvstal opravdu vážný důvod k úvaze o konci EU a zahájení nové, smysluplné formy vzájemně výhodné spolupráce evropských zemí, je to právě teď.

Rozhovor vedl Petr Brandtner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: .

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…