Tři čtvrtiny Čechů by zakázaly kouření v restauracích

22.05.2012 22:58

Podle nového průzkumu by 78 procent Čechů zakázalo kouření v restauracích. Potvrzuje tím trend, kdy se toto číslo průběžně zvyšuje. Pro zákaz by hlasovalo navíc i velké množství kuřáků.

Tři čtvrtiny Čechů by zakázaly kouření v restauracích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Popelník s vykouřenými cigaretami

Průzkum vypracovala Fakulta sociálních věd UK spolu s agenturou Ipsos. Ukázal, že celkem 78 procent lidí by zakázalo kouření v restauracích. V tomto názoru je navíc podporuje i vysoký počet samotných kuřáků – z nich by pro zákaz hlasovalo 40 procent.

Tato čísla průběžně rostou. Podle agentury Median ještě před čtyřmi roky byla pro zákaz jen polovina lidí a kuřáci názor podporovali jen ze 13 procent.

Zákazu kouření se však obává velká část provozovatelů restaurací. Podle některých z nich by to byl až zásah do svobody podnikání. Bojí se totiž nižších tržeb. To však průzkum Ipsos popírá.

Podle něj je totiž hlavním důvodem k návštěvě restaurace setkání s přáteli, ne možnost kouřit. Ta je důležitá jen pro 9 procent respondentů, přitom cigaretový kouř vadí naopak 48 procentům lidí. Návštěvnost by se tedy podle statistik mohla naopak zvýšit. "Návštěvnost by se mohla zvýšit o tři až šest procent, protože začnou chodit nekuřáci a rodiny s dětmi," uvedl pro ČT Radek Jalůvka z Ipsos.

Nový zákon týkající se kouření v restauracích budou čeští poslanci projednávat letos na podzim. "Spolu s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem připravujeme nový zákon na ochranu nekuřáků," ujistil předseda výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…