Tříhodinové jednání Bezpečnostní rady státu má výsledek: Reorganizace policie odložena

14.06.2016 22:16

Policie odloží svou plánovanou reorganizaci ze začátku července na začátek srpna. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) reformu nepodepíše před středečním dohodovacím jednáním koalice, řekl novinářům po dnešním mimořádném jednání Bezpečnostní rady státu vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Tříhodinové jednání Bezpečnostní rady státu má výsledek: Reorganizace policie odložena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, šéf ÚOOZ

„Pan ministr vnitra vyslyšel moji prosbu a odloží podpis až po jednání dohodovacího řízení,“ řekl novinářům Bělobrádek po bezmála tříhodinovém jednání. Policie se rozhodla kromě odkladu vypořádávat podněty, které jí dali na dnešní schůzce přizvaní státní zástupci. „Já bych je nerad specifikoval, nejde o věci, které bych navrhoval já,“ uvedl předseda lidovců. „Jde hlavně o preventivní věci,“ dodal.

Konkrétní připomínky předkládal na jednání šéf žalobců Zeman. „Vymezil jsem tam několik důležitých věcí, zejména organizační strukturu, která nám zatím není známa, ale musí být známa, vztahy nadřízenosti a podřízenosti a odpovědnost lidí v rámci struktury,“ řekl novinářům po jednání Zeman.

Důležité je podle něj řešit i rozpracované kauzy. Těch je zhruba 400, uvedl. „Musí být zajištěno, že budou dále pod stejnými zpracovateli, nemůžeme ty věci ani natáhnout, protože někde jsou lidé ve vazbě,“ varoval Zeman.

Stěžoval si však na to, že do dneška celý obsah reformy nezná. „Nebylo mi předloženo nic konkrétního, žádné podrobnosti,“ řekl. Ocenil však, že se debatu podařilo dostat do věcné roviny.

Nejdiskutovanější částí reformy je záměr policejního vedení, aby se protikorupční útvar a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) sloučily v Národní centrále boje proti organizovanému zločinu. ANO plán kritizuje jako nepřipravený a vedený snahou odstranit šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, který v pátek rezignoval a oznámil odchod do civilu.

Chovanec uváděl, že nemá důvod reformu nepodepsat a stěžoval si na její politizaci. Reformu chtěl podepsat už po schůzce bezpečnostní rady. Babiš uvedl, že napřed by se mělo konat jím vyvolané koaliční dohodovací řízení, jinak by Chovancův krok byl „flagrantním porušením koaliční smlouvy“.

„Restrukturalizace policie je absolutně nepřipravená,“ řekl novinářům ministr financí Andrej Babiš (ANO) po dnešním mimořádném jednání Bezpečnostní rady státu, která se chystanou reformou zabývala. Materiál, který ji má připravit, podle něj a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) vůbec neexistuje.

„Není co připomínkovat, není žádný materiál,“ uvedl Pelikán. Podle něj se účastníci rady od policie dozvěděli pouze to, jak věci budou fungovat v roce 2020, ale ne, co se bude dít do té doby. „Neexistuje žádná reorganizace policie,“ řekl Pelikán. „Na radě jsme dostali pouze dokument nazvaný Informace k návrhu na organizační změnu Policie ČR,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…