Babiš spustil v ČT opravdu nebezpečnou kanonádu: Já si můžu říkat, co chci! Takže...

14.06.2016 19:30

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) byl hostem úterního Interview ČT24 a svou půlhodinu před kamerami využil opravdu naplno. Odvolal se na to, že žijeme ve svobodné zemi, tudíž si může říkat, co chce a spustil ostrou palbu do ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), premiéra Bohuslava Sobotky, ale i do lidovců. Nešetřil ani novináře. Chystá se prý zažalovat německý Der Spiegel.

Babiš spustil v ČT opravdu nebezpečnou kanonádu: Já si můžu říkat, co chci! Takže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Já bych především chtěl využít tu příležitost a popřát své paní k narozeninám. My spolu bohužel nepůjdeme na rodinnou večeři, protože půjdu na Bezpečnostní radu státu, což původně nebylo v plánu,“ prozradil Babiš hned na úvod.

Na Bezpečnostní radu státu jde, ačkoli původně na sociální síti Twitter tvrdil, že se tam nechystá. Proč? Protože chce vědět, co vlastně chystá policejní prezident Tomáš Tuhý. „Hnutí ANO vzniklo hlavně kvůli tomu, že v této zemi jsme se dostali tak daleko, že kmotři řídili tuto zemi přes milenku premiéra. A my jsme vznikli jako protikorupční hnutí. A pan Šlachta se nebál zasahovat na Úřadu vlády. Pan Šlachta ale odmítá hlásit, co vyšetřuje, proto je nepohodlný. Já předpokládám, že ostatní policisté to nahoru hlásí,“ konstatoval host.

Hnutí ANO prý ale není jediné, kdo se ozývá proti reorganizaci. Babiš připomněl, že reorganizaci kritizuje senátor František Bublan, bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (oba ČSSD), nebo europoslanec Jiří Pospíšil zvolený za TOP 09. Faktem ovšem je, že Bublan se vyslovil pro reorganizaci policie. Europoslanec Jiří Pospíšil volá po odložení reorganizace, ale zároveň ostře kritizuje samotného Babiše, který podle Pospíšila vyhrocuje situaci.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Babiš se s gustem pustil i do policejního prezidenta. „Viděli jste tiskovou konferenci policejního prezidenta? To byla šaškárna. Není možné, že se tady eliminuje policejní útvar a nikdo o tom nechce diskutovat. Já jsem také mohl podle zákona zrušit 23 buněk finanční správy, ale neudělal jsem to a dal jsem to k diskusi. Tak proč pan Chovanec nemůže udělat totéž. Pan Šlachta je jediný policista, který se nebojí,“ pokračoval v palbě ministr financí. „Jak to víte?“ ptala se okamžitě moderátorka. „Tak si přečtěte Respekt, tam to píšou,“ odvětil okamžitě Babiš.

Média tady spekulují pořád, tak já můžu taky

Protože byl Šlachta nepohodlný, neboť spustil kauzu Vidkun namířenou na ČSSD, musel být zničen. Tak to alespoň vidí Babiš, který uznal, že jde jen o spekulaci, ale nijak ho to netrápí. „Média tady spekulují pořád, tak já si můžu taky zaspekulovat. Já můžu říkat, co chci, vždyť máme demokracii a svobodu,“ konstatoval šéf hnutí ANO.

Zatím prý není jisté, co hnutí ANO udělá. Pokud ministr vnitra Milan Chovanec poruší svými rozhodnutími koaliční smlouvu, viděno očima Andreje Babiše, tak se prý z koaliční smlouvy stane cár papíru, který nebude třeba nadále respektovat. To je věc pana premiéra, aby přiměl svého ministra, aby dodržoval koaliční smlouvu. „Dneska tomu opozice tleská. A proč tleská, protože pan Šlachta v minulosti zasahoval na Úřadu vlády. A to, co my uděláme, to nechte na nás, my se ještě rozhodneme,“ pokračoval v sólo jízdě Babiš.

Agrotec je vymyšlený, u Čapího hnízda se nic nestalo. Der Spiegel zažaluju

Babiš ovšem také odmítá, že by stál za Robertem Šlachtou, vždyť díky němu obvinili i Babišovu firmu Agrotec. „Celé to je vymyšlená kauza a je to taková náhodička. Dneska byla v televizi spousta věcí s Agrofertem, aby se překrylo, co se v policii děje. To je skandál,“ rozkřikl se před kamerami. V Agrotecu se prý žádný ze zaměstnanců Andreje Babiše korupčního jednání vůči České poště nedopouštěl. „A kdyby náhodou se to stalo, ale kdyby to byla pravda, tak toho zaměstnance vyrazíme, to je všechno. Já s tím nemám nic společného,“ prohlásil majitel Agrofertu, pod který Agrotec spadá.

„Můj vztah k ÚOOZ, to je jasná lež. To je hrozné, co si pan Chovanec dovoluje,“ udeřil host. A to, že se dovolává pánů Kmenty a Kroupy, tak to je podle Babiše proto, že někdejší šéf ÚOOZ Jan Kubice dával informace z živých kauz novinářům, zatímco pan Šlachta to odmítal.  

„Jak je možné, že Čapí hnízdo vyšetřují, tam přitom není co vyšetřovat,“ zesiloval dál hlas. Babišovi se navíc zdá, že ČSSD a lidovci už jsou domluveni s TOP 09 na podpoře menšinové vlády. „Já jsem tady zavedl nejvíc zákonů ze všech. Já jsem tady zavedl věci, které tady nikdo neudělal – regulace úvěrů, EET a jiné,“ chválil své počínání.

Nakonec se vyjadřoval i k obvinění německého týdeníku Der Spiegel, že se Agrofert pokoušel o ovlivňování procesu přerozdělování evropských dotací. „Je to nesmysl a je to recyklace toho, co tu odznělo. Pokud Der Spiegel říká, že pan Gregor je součástí mojí sítě... OLAF navíc vůbec nevyšetřuje mojí firmu. Podám na ně žalobu. Ať se všechno vyšetří, já se nemám čeho bát. Mě nikdo nezkorumpuje,“ prohlásil na závěr a rozloučil se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…