Tripartita bude jednat o předdůchodech a platech zdravotníků

23.02.2012 6:31

Možnost odchodu do předčasné penze za lepších podmínek je jedním z hlavních bodů dnešní tripartity. Dalším bodem jsou platy v nemocnicích; měly od ledna stoupnout, stalo se tak ale jen ve fakultních zařízeních. Nemocnice v krajích nepřidaly. Odbory to berou jako nesplněný slib ministra zdravotnictví Leoše Hegera.

Tripartita bude jednat o předdůchodech a platech zdravotníků
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok

Vláda chce, aby se takzvané předdůchody týkaly všech zaměstnanců. S tím nesouhlasí zaměstnavatelé, kteří by na to měli lidem spořit. Mají se podle nich týkat jen lidí v namáhavých a nebezpečných povoláních, jinak by prý do předdůchodu mohli odcházet třeba manažeři s šedesátitisícovými platy, pro které to nebylo zamýšleno.

Rozpory se dají očekávat i při jednání o takzvaném kurzarbeitu. Zaměstnavatelé a odbory prosazují, aby podniky s nedostatkem zakázek mohly nechat část pracovní doby zaměstnance doma a platit sníženou mzdu. Přispíval by na ni stát. Vláda se obává, že větší využití kurzarbeitu zabrání přeměně podniků na konkurenceschopné firmy, což přispěje k růstu nezaměstnanosti.

Jestli to Heger nesplní, tak ať odejde

Zdravotníci a nemocnice dají tripartitě analýzy, podle kterých dostanou nemocnice od zdravotních pojišťoven méně, než potřebují na zvýšení platů. Heger má propočty, podle kterých na to nemocnice budou mít. Odbory žádají přezkoumání analýz. Když se zjistí, že peníze skutečně nestačí a Heger nepředělá vyhlášku, měl by podle odborářů odstoupit. Po jednání tripartity se odboráři sejdou také s premiérem Petrem Nečasem.

Na programu dnešní tripartity je také sloučení Státní opery Praha a Národního divadla a česká pozice při projednávání zemědělské politiky EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

11:05 Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

Ani pokud jde o fast food, není situace v ČR a v okolních státech stejná. McDonald's platí za meziná…