Tripartita probere, jak Fialova vláda pomohla lidem v energetické krizi

14.11.2022 6:30

Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů budou dnes odpoledne ve Strakově akademii jednat o opatřeních proti vysokým cenám energií, která kabinet Petra Fialy (ODS) přijal, a o návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Tripartita probere, jak Fialova vláda pomohla lidem v energetické krizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled do vládních lavic ve sněmovně

Probrat mají podle programu zveřejněného Úřadem vlády také materiál o dopadech změn v ekologické legislativě Evropské unie na Českou republiku či programy podpory z Modernizačního fondu.

Tématem tripartity má být i sporná novelizace zákoníku práce či stav jednání s Evropskou komisí o podmínkách kurzarbeitu v ČR.

Na zasedání v polovině září se tripartita dohodla, že ministerstvo práce připraví pravidla pro případné spuštění kurzarbeitu. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by se zkrácená práce s příspěvkem od státu na mzdy týkala firem, které se kvůli cenám energií dostaly do mimořádné krizové situace, a také jejich dodavatelů. „Děláme tyto kroky z preventivních důvodů," zdůraznil tehdy Jurečka. Dodal, že kurzarbeit jeho úřad nachystá jako zálohu, se spuštěním nyní nepočítá.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka se do krizové situace dostávají sklářské, keramické, slévárenské či hutní firmy, ale také veřejná doprava. Zaměstnavatelé vyzvali vládu ke zrychlení přípravy opatření podle dočasného krizového rámce EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Odstěhujte se.“ Vzkaz pro Vášáryovou poté, co Xavera málem ušlapal internet

10:05 „Odstěhujte se.“ Vzkaz pro Vášáryovou poté, co Xavera málem ušlapal internet

Kdo rozdmýchal nenávist ve společnosti, která nakonec vedla k atentátu na Roberta Fica? Moderátor a …