Tripartita projedná plán na podporu hospodářského růstu či platy

28.07.2014 6:30

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů budou dnes společně jednat o podpoře hospodářského růstu, reformě školství či stavu justice. Tripartita se bude zabývat ale i zvýšením platů ve veřejném sektoru v příštím roce. Dotknout by se ale mohla i případného vyššího růstu minimální mzdy, o němž minulý týden mluvila vládní ČSSD.

Tripartita projedná plán na podporu hospodářského růstu či platy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zaměstnavatelé, odboroví předáci a ministři se přitom už začátkem června dohodli na tom, že se nejnižší výdělek zvedne od ledna o 500 korun na 9000 korun. Vládní ČSSD při koaličních jednáních o jméně eurokomisaře přišla pak s požadavkem o 200 korun vyšším za to, že podpoří kandidátku ANO Věru Jourovou. Podle hnutí ANO ale o žádnou takovou výměnu nešlo a byla to jen časová souhra, vláda má rychlejší růst minimální mzdy v koaliční smlouvě.

Reforma školství

Tripartita se chystá dnes jednat mimo jiné o slibovaném zvýšení platů ve veřejných službách o 3,5 procenta. Odbory už pohrozily protesty, pokud by si od ledna nepřilepšili všichni zaměstnanci. Předáci se totiž obávají toho, že se suma na zvýšení výdělků rozpustí na narovnání platových tabulek a na odměny podle služebního zákona. Na tyto věci žádají odboráři peníze zvlášť.

Tripartita se bude věnovat plánu na podporu hospodářského růstu. Obsahuje návrhy konkrétních kroků, které mají podniknout jednotlivá ministerstva. Ministři, odboráři a zaměstnavatelé budou debatovat i o reformě školství, a to hlavně o učňovském a technickém vzdělávání. Jednat budou i o vodní dopravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…