Tripartita se neshodla na růstu minimální mzdy o 700 Kč

04.09.2014 13:25

Tripartita se neshodla na vyšším růstu minimální mzdy, a to o 700 Kč od ledna na 9200 korun. Zaměstnavatelé se postavili proti tomuto návrhu. S vládou a odbory se totiž už v červnu dohodli na přidání o 500 korun. Nynější postup považují za jasné porušení této dohody. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nynější postup jako narušení sociálního dialogu nevidí. Podle něj o výši musí politicky rozhodnout vláda.

Tripartita se neshodla na růstu minimální mzdy o 700 Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf odborů KOVO Josef Středula

Minimální mzda se zvedla naposledy loni v srpnu o 500 korun. Činí od té doby 8500 korun. Předtím od roku 2007 nerostla. Tripartita se v červnu shodla na tom, že by se měla zvýšit v lednu příštího roku o 500 korun. Ministryně práce v létě navrhla přidání o 700 korun. Záměr se objevil bezprostředně poté, co kabinet vybral na eurokomisařku kandidátku ANO Věru Jourovou. ČSSD původně prosazovala svého kandidáta. Vylučovala pak, že by s nominací Jourové souhlasila výměnou za výraznější růst minimální mzdy a za víc peněz pro sociální služby.

Jde o porušení dohody

„Nyní jde o jasné porušení dohody sociálních partnerů," uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Podle zaměstnavatelů by vyšší růst minimální mzdy mohl mnoha podnikům způsobit potíže, teprve se vzpamatovávají z krize. Přidání by totiž mělo být zohledněno i ve vyšších tarifech. Mohlo by tak hrozit propouštění.

Podle premiéra nynější postup, který překračuje původní dohodu tripartity o 200 korun, nepředstavuje porušení sociálního dialogu se zaměstnavateli a odbory. „Dialog vedeme intenzivně a poctivěji než předchozí vláda. A z 90 procent jsme ve shodě," zdůvodnil Sobotka. Podle něj navíc minimální mzda léta nerostla a zvýšení o 700 korun „žádný velký problém nepředstavuje". O podobě nejnižšího výdělku „politicky rozhodne" vláda příští týden, dodal premiér.

Minimální mzdu pobírá 100.000 lidí. Zaměstnavatele by přidání o 700 korun v příštím roce mělo stát 1,3 miliardy navíc, stát pak asi 96 milionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…