Trump uklidňuje své Američany. V zemi má ale přes půl milionu potvrzených nakažených koronavirem

12.04.2020 9:48

V pevninské Číně přibylo 99 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, dvojnásobek než k předchozímu dni. Zdá se, že i optimismus amerického prezidenta Donalda Trumpa byl předčasný – USA evidují přes půl milionu infikovaných. Česká republika má k nedělnímu ránu 5905 prokázaných případů nákazy, informují Novinky.

Trump uklidňuje své Američany. V zemi má ale přes půl milionu potvrzených nakažených koronavirem
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Donald Trump v OSN

Celkem 97 z 99 infikovaných lidí v pevninské Čině přicestovalo z ciziny. Dohromady se v pevninské Číně, do níž se nepočítá Hongkong a Macao, dle provedených testů nakazilo již 82.052 lidí. K dnešnímu dni nepřibyli žádní noví mrtví – počet obětí nákazy tak zůstává na čísle 3339.

Případů infikovaných lidí strmě narůstá v Americe. Zatímco před měsícem měly USA, dle testů, tisíc nakažených, nyní jich evidují přes půl milionu. Prezident Trump věřil, že koronavirus podlehne dubnovému teplu. „Existuje teorie, podle které se v dubnu, kdy se oteplí, virus zlikviduje. Ještě to nevíme, ještě si nejsme jisti, ale je to za rohem,“ řekl prezident 14. února.

O pár dní později sdělil, že koronavirus je v USA pod kontrolou. „Vzhledem k tomu, co jsme už podnikli, zůstává riziko pro Američany i nadále velice nízké,“ ujišťoval Trump 27. února. „Jsme připraveni se přizpůsobit a udělat všechno, co je třeba, když se nemoc rozšíří – pokud se to stane,“ dodal. „Zmizí to. Jednoho dne – je to jako zázrak – zmizí,” dodal tehdy optimisticky.

„Minulý rok zemřelo 37 tisíc Američanů na běžnou chřipku. Průměrně je to mezi 27 až 70 tisíci ročně. Nic se nezavírá, život a ekonomika jedou dál. Momentálně tu je 546 potvrzených případů koronaviru s 22 oběťmi. Přemýšlejte o tom!“ tweetoval Trump 9. března.

„Jsme připraveni a děláme skvělou práci. A zmizí to. Jen zůstaňte v klidu. Bude to pryč,“ ujišťoval Trump po setkání s republikánskými senátory 10. března, kdy Spojené státy registrovaly 904 potvrzených nakažených.

K nedělnímu ránu (12. dubna) měly Spojené státy 532.879 prokázaných nakažených a 20.577 obětí. Za 24 hodin přibylo 1920 mrtvých s koronavirem. Smrtnost se v USA pohybuje kolem 4 procent (3,86 pct).

Česko eviduje k dnešnímu (neděle) ránu, dle provedených testů, 5905 nakažených koronavirem; zemřelo 132 lidí s koronavirem, 422 se uzdravilo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

16:25 Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

Hudebník, pedagog, manažer a konzultant Vadim Petrov byl hostem Alex Mynářové v pořadu Podtrženo, se…