Tuhý má úkol od Chovance, padlo v odposlechu mocných mužů

25.08.2016 12:32

Důkazy, které mají nasvědčovat prolínání moci politické a ­policejní, přinášejí dnešní Lidové noviny.

Tuhý má úkol od Chovance, padlo v odposlechu mocných mužů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Před sjezdem ČSSD v březnu 2015 si olomoučtí policisté lámali hlavu, jak naložit s vyšetřováním vlivného sociálního demokrata z Prostějova Jaroslava Králíka. O případ se totiž zajímaly i špičky české policie údajně včetně jejího prezidenta Tomáše Tuhého. A v této souvislosti zaznělo i jméno ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Vyplývá to z odposlechů, které byly předlohou pro takzvanou Šlachtovu zprávu. Dokumentem se v současnosti zabývá sněmovní vyšetřovací komise.

Chovanec hrál o podporu delegátů v každém regionu

LN zmapovaly, jak policejní „manévry“ kolem prostějovského lobbisty souvisely s děním uvnitř ČSSD. Situace v hlavní vládní straně byla před sjezdem napjatá. O post prvního místopředsedy usiloval právě Chovanec. Ten si stále nesl břemeno „lánského pučisty“ a navíc zrádce skupiny kolem jihomoravského hejtmana Michala Haška. Chovanec hrál o podporu delegátů sjezdu v každém regionu.

Jedním z těch důležitých byla olomoucká organizace. Tu však trápil delikátní problém „Králík“. Místopředseda prostějovské ČSSD a lobbista Jaroslav Králík uvízl v hledáčku policie kvůli zakázkám na severu Moravy. Olomoučtí policisté váhali, jak ve vyšetřování případu postupovat.

Rozhovor šéfa kriminálky s vlivným podnikatelem tři týdny před sjezdem

Necelé tři týdny před sjezdem ČSSD se v kavárně Cafe Delux odehrál rozhovor šéfa tamní krajské kriminálky Karla Kadlece s vlivným olomouckým podnikatelem Ivanem Kyselým. Prostory restaurace však byly osazeny odposlechy protimafiánského útvaru pod vedením Roberta Šlachty.

Detektivové popsali rozhovor takto: „Kyselý sděluje, že sám ministr Milan Chovanec říkal, že potřebuje, aby byl do 15. klid (sjezd ČSSD se konal 13. a 14. března 2015, pozn. red.), do voleb, aby mu zvedli ruku a byl místopředsedou.“

Tuhý má úkol od Chovance

Kadlec se na schůzce s podnikatelem Kyselým zmínil i o tom, že přispět ke zklidnění atmosféry by měl také policejní prezident. „Tuhý má úkol od Chovance, aby pomohl sociální demokracii, tomu rozumí,“ pronesl Kadlec.

Na sjezdu sociálních demokratů Milan Chovanec porazil hlavního soka Jeronýma Tejce ve druhém kole, dle informací LN i díky podpoře olomouckých delegátů. Králíka policie obvinila letos v lednu.

Ministr Chovanec označuje slova v odposleších, z nichž na některé již před časem upozornil deník MF DNES, za „hospodské řeči“, podobně jako Policejní prezidium za „kavárenské drby plné nesmyslů a lží“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…