Turci mohou stáhnout celé NATO do války s Ruskem. A vůbec to prý není nemožné

01.01.2016 19:29

Politico uvedlo, že Turecko je ve válce s Kurdy a nezákonně umísťuje vojáky v Iráku. Tím jen Ankara pomáhá bojovníkům Islámského státu a frustuje západní partnery. Informaci přinesl server První zprávy.

Turci mohou stáhnout celé NATO do války s Ruskem. A vůbec to prý není nemožné
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Podle serveru zůstává Turecko v roce 2016 jednou z největších výzev pro Evropu, která bojuje s migrační krizí. Zůstává však výzvou i pro všechny hráče na Středním východě, i pro ty, co bojují proti Islámskému státu. 

Jak uvedl Michael Goldfarb pro Politico, v minulém roce přišlo do Evropské unie asi 800 tisíc lidí přes Turecko. Hodnotí také krok Evropské unie vyčlenit tři miliardy eur Ankaře, aby vyřešila tok uprchlíků ze Sýrie. Vláda Erdogana v té době pokračovala ve stejné vojenské kampani proti tureckým Kurdům. Podle Goldfarba se vládní taktika podobá masovým represím. 

  • Původní text ZDE

„Jestli je boj s IS bojem naší generace (jak řekl britský premiér David Cameron), tak proč by naši vůdci měli tolerovat tureckou vládu, která vede válku proti lidem, kteří úspěšně na zemi bojují proti militantům Islámského státu?“ táže se Goldfarb.

Goldfarb následně analyzuje, co se stane, jestli dojde k novému incidentu, jako bylo sestřelení ruského bombardéru Su-24 tureckým letounem. „Turecko je členem NATO a v reakci na Moskvu Aliance bude muset uplatnit článek 5 listiny kolektivní obrany. Půjde NATO v takovém případě do války s Ruskem?“ ptá se Goldfarb a uvádí, že většina západních vůdců na tuto otázku neodpověděla. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…