Turčynov oznámil zahájení „vyvážené" protiteroristické operace

15.04.2014 9:56

Na východě Ukrajiny dnes ráno začala protiteroristická operace, která bude probíhat „po etapách, odpovědně a vyváženě". V Kyjevě to prohlásil předseda ukrajinského parlamentu, úřadující prezident Oleksandr Turčynov.

Turčynov oznámil zahájení „vyvážené" protiteroristické operace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Na východě Ukrajiny dnes ráno začala protiteroristická operace, která bude probíhat „po etapách, odpovědně a vyváženě". V Kyjevě to prohlásil předseda ukrajinského parlamentu, úřadující prezident Oleksandr Turčynov. Akce byla podle něj zahájena na severu Doněcké oblasti s cílem ochránit obyvatelstvo a zastavit teror a zločinnost. Kyjev chce skoncovat se snahami separatistů „rozervat Ukrajinu na kusy".

V Doněcké oblasti podle Turčynova existují stovky lidí „obelhaných ruskou propagandou, a další stovky tisíc občanů, kteří se ničím neprovinili". „Právě proto je třeba jakékoli protiteroristické kroky provádět vyváženě a odpovědně," konstatoval.

V ukrajinských médiích se zatím neobjevily žádné nové zprávy o větších pohybech ukrajinské armády nebo policejních akcích. V Kramatorsku severně od Doněcka se nicméně podle některých informací objevily ukrajinské tanky a obrněné transportéry. Kramatorskou radnici drží proruští vzbouřenci, stejně jako ve Slavjansku, Horlivce a několika dalších městech. Ke Slavjansku se údajně blíží kolona obrněnců.

Situace je nepřehledná

Ukrajinská, ale zejména ruská média jsou dnes plná poplašných zpráv o přestřelkách s mrtvými a zraněnými. Informace o bojích ale zatím popírají jak ukrajinští činitelé, tak vzbouřenci. „Sledujeme situaci. Z různých stran přicházejí zprávy o vojenské technice, prý se na nás chystají, hrají nám na nervy," řekl listu Ukrajinska pravda šéf povstalců ve Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov. „My ale nestojíme o krveprolití, chceme jednat," dodal.

Znepokojivé informace, potvrzující nepřehlednost situace na východě země, šíří i ukrajinští poslanci. Poslankyně Lesja Orobec oznámila, že většina policistů v Doněcké oblasti „zradila vlast" a přešla na stranu separatistů. V samotném Doněcku prý podporují proruské radikály všichni policisté. „Pokud se situaci během 24 hodin nepodaří zvládnout, armáda už nedokáže čelit frontálnímu útoku ruských vojsk z pohraničí," uvedla Orobec.

Podle ukrajinských vojenských činitelů jsou plány na provedení protiteroristické akce plně připraveny. Prvořadým cílem je zabránit krveprolití, ochrana hranic byla posílena, rozkazy obdržela protivzdušná obrana. Pozemní vojska jsou v plné bojové pohotovosti, uvedl zpravodajský web Ostrov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…