Tuzemské banky vydělaly 54 miliard, nebýt Řecka, bylo by to víc

30.03.2012 20:28

Na provizích a poplatcích od zákazníků si tuzemské bankovní domy minulý rok přišly na 50 miliard korun. Z údajů o hospodaření bankovního sektoru, které v pátek zveřejnila Česká národní banka, vyplývá, že výnosy bank stále rostou - oproti roku 2010 stouply o 3,3 procenta. Čistý zisk však vlivem evropské krize naopak klesá.

Tuzemské banky vydělaly 54 miliard, nebýt Řecka, bylo by to víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Bilanční suma sektoru za minulý rok dosáhla téměř 4,5 bilionu korun, což je o sedm procent více než o rok dříve. Čistý zisk však o čtyři procenta klesl na 53,4 miliardy korun, což je podle slov viceguvernéra ČNB Vladimíra Tomšíka důsledek odepsání řeckého dluhu.

Kvůli odpisům řeckých dluhopisů zisk ČSOB klesl o 17 procent na nynějších 11,2 miliardy korun, Komerční banka vydělala až o 28,9 procenta méně, 9,5 miliardy korun. Nejhůře dopadla UniCredit Bank, jejíž čistý zisk činil pouhých 1,15 miliardy korun, což je o celých 62 procent méně.

Česká spořitelna však řecké státní dluhopisy nevlastní a její zisk se zvýšil o víc než 13 procent na 13,64 miliardy korun. Ještě lépe si oproti předchozímu roku vedla Raiffeisenbank, jejíž čistý zisk stoupl o 22 procent, tedy zhruba 2,2 miliardy.

Údaje z konce minulého roku ukazují, že bankovní sektor zaměstnává 40 018 osob působících ve službách 44 poboček zahraničních bank a stavebních spořitelen, tři z nich přišly na český trh během roku 2011.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …