Tvrdé sankce mohou Putina donutit k zoufalému kroku. Americký novinář analyzuje

10.08.2014 8:54

Americký novinář Calvin Wolf se na serveru digitaljournal.com zamýšlí nad tím, jestli je bezpečné vyvíjet na Rusko tak drtivý ekonomický a politický tlak. Dochází k názoru, že to s sebou sice nese určitá rizika, ale nechat ruského prezidenta realizovat jeho plány je dle jeho názoru ještě nebezpečnější.

Tvrdé sankce mohou Putina donutit k zoufalému kroku. Americký novinář analyzuje
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

„Konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem stále pokračuje a nikdo stále neví, jaká taktika by na Rusko a jeho agresivního prezidenta Putina zabrala. Měl by Západ pokračovat v diplomatické ofenzivě a dalším uvalování sankcí, či by měl začít jednat více v rukavičkách? Vladimír Putin nedopřává Západu oddechu. Bývalý agent KGB už strávil u moci dlouhé roky. Po dvou obdobích strávených v prezidentském úřadu se stal premiérem, aby se v roce 2012 stal opět prezidentem," zmiňuje současný stav krize Wolf. 

„Putin v současné chvíli tvrdí, že pouze pomáhá ruské menšině, která je údajně terčem ukrajinských vojenských sil. Novou vládu v Kyjevě vykresluje v těch nejhorších barvách. Západ vše vidí jinak, a naopak obviňuje Putina z toho, že separatistům dodává zbraně a posílá jim v rámci podpory i vojenské poradce. Zlomovým bodem celého rusko-ukrajinského konfliktu se stalo sestřelení malajsijského letadla před několika týdny, při němž separatisté použili ruské zbraně," shrnuje Wolf poslední události v rusko-ukrajinském konfliktu. 

Krize se podle Wolfa může ještě více prohloubit za několik týdnů, kdy nastane podzim a Evropa bude potřebovat plyn na topení. Podle Bloomberg News je Rusko hlavním dodavatelem plynu pro západní Evropu, kdy je většina tohoto plynu vedena přes území Ukrajiny. Rusko utnulo prodej plynu na Ukrajinu, která ale zatím může čerpat z dodávek určených pro Evropu. Mezitím diplomatičtí oponenti Ruska, USA a Evropská unie, uvalili na zemi zničující ekonomické sankce," pokračuje Wolf ve výčtu událostí. 

Putina sankce nezastaví

„Rusko je rovněž obviňováno, že přesunuje k hranicím s Ukrajinou tisíce vojáků a vyváří tak na svého souseda neúnosný tlak. Před několika dny Rusové zatkli pět ukrajinských důstojniků, kteří se při ústupu před separatisty dostali na ruské území. Mnoho expertů se obává, že Putina žádné sankce nezastaví a ruský prezident je stále připraven vojensky napadnout Ukrajinu pod záminkou, že chce zabránit další eskalaci násilí," zmiňuje Wolf. 

„Mnozí se tedy v této souvislosti ptají, jestli je rozumné tlačit Vladimira Putina a jeho Rusko do kouta. Nemůže to nakonec působit kontraproduktivně? Co když tvrdé ekonomické sankce přinutí Rusko k nějakému neuváženému a zoufalému kroku? Osobně se domnívám, že i přes tyto oprávněné pochybnosti musí Západ ve vyvíjení tlaku na Putina pokračovat. Západ musí prokázat patřičnou rozhodnost a jednotu. Ruský prezident je zkušený stratég, který totiž až doposud těžil z nerozhodnosti a slabosti Západu," je přesvědčen Wolf. 

Putinovým hlavním cílem je podle Wolfa vzkřísit Sovětský svaz a prosadit jeho vliv ve východní Evropě a střední Asii. Rusko díky příjmům z prodeje ropy mohutně investovalo do své armády a vše nasvědčuje tomu, že Putin má opravdu velkolepé plány. Je velmi dobrý v dlouhodobém plánování a vždy je o krok dopředu před svými soupeři. Přesto nyní musí být překvapen, jak je Západ ve svém tlaku důsledný a jak spojenci na Západě mluví jedním hlasem. Vyvíjet drtivý tlak na Putina možná nemusí být úplně bezpečné, ale nechat ho realizovat jeho dlouhodobou strategii může může bezpečnější ještě mnohem méně," píše Wolf. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …