Tyto členy vlády prý mají lidé nejraději: Babiš, Sobotka, Stropnický, Dienstbier

10.04.2015 11:06

Popularita předsedů hlavních vládních stran, Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše, výrazně klesá. Vyplývá to z březnového průzkumu agentury STEM. Sestupný trend obliby zjistila ale i v případě dalších vládních politiků, například ministra vnitra Milana Chovance a ministra dopravy Dana Ťoka. Popularita ale spadla i šéfovi opoziční KSČM Vojtěchu Filipovi.

Tyto členy vlády prý mají lidé nejraději: Babiš, Sobotka, Stropnický, Dienstbier
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Ve srovnání s letošním lednem se ale nejvíce zhoršila popularita šéfa hnutí Úsvit Tomia Okamury. Součet jeho kladných hodnocení dosahoval v lednu 46 %, v březnu už jen 30 %.

Babiš zůstává nejpopulárnějším českým politikem

Nejpopulárnějším českým politikem i přes pokles zůstává ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Kladně jej hodnotí celkem 64 % obyvatel, v lednu to ale bylo 72 %. Druhým nejpopulárnějším politikem je premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, kterého kladně hodnotí 54 %, ovšem v lednu bylo toto číslo výrazně vyšší – 63 %.

V případě předsedů vládních stran se do oslabení jejich popularity mohla promítnout vzájemně kritická vystoupení obou politiků na nedávných celostátních sjezdech hnutí ANO a ČSSD. Veřejnost si totiž podle autorů výzkumu rozhádanou politickou scénu nepřeje.

Jediným politikem, který si výrazněji polepšil, je Babišův Faltýnek

Třetí v pořadí je ministr obrany Martin Stropnický, kterého kladně hodnotí 52 % obyvatel. S odstupem za ním následuje ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier 45 %, v lednu si vedl se 49% popularitou o něco lépe. Dvoupětinový podíl občanů hodnotí příznivě ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a ministra vnitra Milana Chovance.

Celý průzkum ZDE

Jediným politikem ze sledovaných osobností, který si významněji polepšil oproti lednovému průzkumu, je první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Jeho popularita dosáhla v březnu 35 %, zatímco v lednu byla jen 32 %.

Zmíněný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 17. až 27. března 2015. Na otázky odpověděl soubor 1089 respondentů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…