U památníku atentátu na Heydricha: Propagace fašismu a pozměňování historie? Z malého doutnání může být požár, řekla příbuzná Jana Kubiše

28.05.2020 13:25

REPORTÁŽ Dodnes jsme zde neviděli jediného představitele města Prahy a vlády, stěžoval si radní městské části Praha 8 Michal Švarc. Stalo se při pietní vzpomínce u příležitosti 78. výročí Operace Anthropoid, tedy atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Zato advokátka Dagmar Raupachová, příbuzná jednoho z hrdinných parašutistů Jana Kubiše, ParlamentnímListům.cz sdělila, že žádné okázalosti ke vzpomínce nepotřebuje.

U památníku atentátu na Heydricha: Propagace fašismu a pozměňování historie? Z malého doutnání může být požár, řekla příbuzná Jana Kubiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dagmar Raupachová

„Přišla jsem, protože 27. květen má v naší rodině velice pevné místo. Daleko důležitější než nějaké okázalosti a vzletná slova politiků je tichá vzpomínka na to, že ti kluci byli ochotni riskovat život a nakonec ho také položili za to, abychom tady mohli dneska svobodně žít. Ukázali nám, že hodnoty jako čest, důstojnost a hrdost jsou důležitými pro každou společnost,“ sdělila advokátka Dagmar Raupachová v Praze 8-Libni u pomníku Operace Anthropoid.

Anketa

Prospívá České republice účast ČSSD na vládě?

hlasovalo: 9361 lidí

Právě ona je příbuznou Jana Kubiše, jednoho z hrdinných parašutistů, kteří ve zmíněný den před osmasedmdesáti lety spáchali atentát na kata českého národa Reinharda Heydricha. Přesněji, její maminka byla jeho sestřenicí.

U pomníku parašutistů

Čin odvážných československých atentátníků si připomněli představitelé městské části Praha 8 a široká veřejnost. „Stojíme na místě největšího odbojového činu v Evropě, který se za druhé světové války udál. Pomníky hrdinům se mají vztyčovat, a ne bourat. Jsem hrdý na to, že tento památník postavila Praha 8,“ řekl starosta zmíněné městské části Ondřej Gros, s tím, že stát a hlavní město Praha to vůbec nezajímalo. „Památník má jedenáct metrů a byl vztyčen před jedenácti lety přesto, že ze strany státu a Prahy jsme nezaznamenali žádné přání, aby tak bylo pietní místo označeno,“ přidala se místostarostka Vladimíra Ludková. Nakonec si postěžoval i radní Michal Švarc, že představitelé města a vlády každoroční vzpomínkovou akci ignorují.

Uprostřed čestné stráže z místních skautů položili k pomníku věnce a květiny. Zazněla česká i slovenská hymna. Raupachová na akci dorazila, jak dodala, bez nějakého pozvání. „Když řeknu, že jsem příbuzná Jana Kubiše, tak se často setkávám s tím, že se mě lidé ptají, jestli třeba neznám jeho strýce. Většinou odpovídám, že už pamatuji docela dost, ale druhou světovou opravdu ne. U nás v rodině se o tom moc nemluvilo. Maminka byla jako malá v koncentráku a nechtěla o tom pak mluvit. Proto jsem jako dítě směřovala své otázky na babičku. Ta říkala, že jsme byli první rodina, která to v naší linii přežila,“ podotkla.

Ohledně případů propagace fašismu a pozměňování historie prohlásila: „Jako právník musím říct, že máme v našem trestním zákoníku v tomhle ohledu skutkovou podstatu trestného činu. Pokud se něco takového objeví, policie by měla jednat a neměla by být příliš tolerantní. Z malého doutnání, které ani nemusíme pozorovat, se může totiž stát velký požár, který nás může nepěkně překvapit. A různé pohledy na historii? Nemůžeme vyloučit, že si každá mocnost historii tak trochu přibarví ve svůj prospěch. Za sebe se držím faktů a dělám si názor sama.“

Heydrich a Anthropoid

Posláním zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v protektorátu bylo potlačit odboj a zlomit odpor českého lidu. Několik dnů po svém příjezdu v roce 1941 veřejně řekl: „Českomoravský prostor se nesmí nikdy ponechat v takovém stavu, který by umožňoval Čechům tvrdit, že je to jejich prostor… Někdy nezbude nic jiného, než Čechy poněmčit a převychovat, nebo postavit nakonec ke zdi.“ Heydrichova politika 'cukru a biče' byla úspěšná. Odboj byl oslaben a mezi občany vládl strach. Heydrich o Češích říkal, že jsou „jako tráva – když cítí nebezpečí, skloní se, ale jsou připraveni znovu vztyčit hlavy“. Přesto se však cítil v bezpečí a ze své vily v Panenských Břežanech jezdil v otevřeném automobilu.

Pomník v Libni připomíná československé parašutisty, kteří v těch místech 27. května 1942 na Heydricha zaútočili. Krycí název atentátu byl Operace Anthropoid. Příslušníci výsadku Anthropoid byli vojáci československé exilové armády Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Ti s pomocí rotmistra Josefa Valčíka a nadporučíka Adolfa Opálky společně úspěšně zaútočili na Heydrichovo vozidlo, protektor na následky zranění zemřel. Splnili tím rozkaz daný jim československou exilovou vládou v Londýně. Účastníci operace zaplatili za svůj čin životem, když spolu s dalšími výsadkáři podlehli 18. června 1942 v boji s přesilou nacistických vojáků v kostele sv. Cyrila a Metoděje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…