USA neuznají volby v separatistické části Ukrajiny

01.11.2014 7:57

Americký Bílý dům v noci na dnešek upozornily, že neuznají nedělní volby proruských separatistů na východě Ukrajiny. Předtím stejné varování vyslovily Ukrajina, Německo a Francie, upozornila agentura Reuters

USA neuznají volby v separatistické části Ukrajiny
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Bernadette Meehanová prohlásila, že USA neuznají žádné výsledky z daného hlasování.

"Také varujeme Rusko před využitím tohoto nelegitimního hlasování jako záminky pro vyslání dalších vojáků a vojenské techniky na Ukrajinu, a to zejména s ohledem na nedávné náznaky, že ruská armáda přemísťuje svoje síly zpět k hranici podél východoukrajinských oblastí kontrolovaných separatisty," dodala Meehanová.

Podle pátečního tiskového prohlášení tiskového střediska ukrajinského prezidenta Petra Porošenka "Ukrajina, Německo a Francie vyjádřily jasné společné stanovisko, že neuznají tyto volby plánované separatisty, neboť odporují dohodám z Minsku z 5. září... a vyzvaly Rusko, aby tyto volby rovněž neuznalo".

Putin hodlá volby separatistů uznat

Podle komuniké to zaznělo na konferenčním telefonickém rozhovoru, který vedli Porošenko, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Françoise Hollande a ruský prezident Vladimir Putin. Ten nicméně již dříve hlasování, které kritizuje i celá Evropská unie a například generální tajemník OSN Pan Ki-mun, slíbil uznat.

Podle Kremlu mají nedělní volby v části Doněcké a Luhanské oblasti obsazené separatisty potvrdit legitimitu povstaleckých správních struktur, a posílit tak postavení rebelů v jakýchkoli příštích jednáních s Kyjevem. Obyvatelé povstaleckých zón mají zvolit nové šéfy obou separatistických "lidových republik" na Donbasu a členy tamních zákonodárných sborů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…