Účtuje se: Mikuláš Minář má smůlu. Babiši, pozor! A slova těm, co krachli

03.10.2020 18:17

Počet sečtených hlasů se ve většině obvodů blíží 90 a více procentům a výsledky už většina považuje za hotové, takže se komentátoři uchylují k odvážnějším tvrzením. A postupně se vyhlašují vítězové a poražení. Mezi vítěze nejeden komentátor řadí Piráty. Naopak o hnutí ANO mnozí prohlašují, že utrpělo debakl. Ale s tím se pojí i další prohlášení. Tyto volby prý prokázaly, že pro projekt Mikuláše Mináře není v české politice místo.

Účtuje se: Mikuláš Minář má smůlu. Babiši, pozor! A slova těm, co krachli
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Volební lístky do krajských voleb v Ústeckém kraji

Marketér Jakub Horák si krajské volby pochvaluje. „Výsledky voleb v krajích jsou fajn. Kdyby podobně dopadly sněmovní volby, byl by to konec vlády Andreje a začátek středopravé koalice. Jsme na dobré cestě,“ tvrdí strůjce volebního úspěchu Pirátů v parlamentních volbách.

Anketa

Kdo je skutečným vítězem krajských voleb?

95%
2%
2%
hlasovalo: 10960 lidí

Dalším diagnostikem krajských voleb byl bývalý poslanec Věcí veřejných a sociální demokracie Stanislav Huml.

„Prognóza,  že účast stran na vládě s ANO bude pro ČSSD a KSČM vražedná, se potvrdila. Vstup do vlády se vyplácí jen pár funkcionářům za cenu destrukce celých stran. Tady a teď máte výsledek,“ pravil Stanislav Huml s tím, že parlamentní volby podle něho nebudou jiné.

„Výsledky voleb jsou složité k hodnocení, ale jedno je už jasné. ČSSD a KSČM pomalu končí. Pápá,“ radoval se proevropský aktivista Tomasz Peszyński. Jako poražené ještě označil Jaroslavu Pokornou Jermanovou ve Středočeském kraji a hnutí Trikolóra.

Volby dále okomentoval investor a člen TOP 09 Radovan Vávra, který shledal: „Aniž bych to myslel jakkoli osobně, je zřejmé, že projekt pana Mináře dnes skončil.“

„Koukám na krajské výsledky, a co mi chtějí ukázat? Že při troše politické vůle půjde o debakl ANO nehledě na to, že formálně je většinou první. Prostě ukázaná platí,“ myslí si komentátor Práva Alexandr Mitrofanov.

„Řekl bych, že Vojtěch Filip jasně a nekompromisně pohřbil KSČM do náruče ANO,“ míní šéfredaktor Respektu Erik Tabery.

S odhadem parlamentních voleb se ozval i redaktor Jan Martínek z Práva: „Příští podzim se zřejmě bude rozhodovat mezi ANO a Piráty a do toho bude dělat stafáž několik menších stran do deseti procent. Což mimo jiné znamená, že ANO se bude muset z hardcore levé strany opět přesunout trochu doprava.“

Svůj k ODS nepříliš přátelský pohled nabídla také Barbora Koukalová z Expres.cz. „Víte, proč jsou Piráti druzí? Protože máme v Praze sice Jarina Hřiba, ale Piráti ve Sněmovně dělají na rozdíl od jisté jiné strany, nebudu jmenovat, svou opoziční práci pořádně a nemají program jen něco a Babiš. Ta jistá jiná strana, doufám, že zaleze pod stůl se stydět a mačkat tam plyšovou žížalu z Tchaj-wanu.“

I přes prohlášení, jak ANO volby prohrálo, jeho výsledky jsou zvláště na Moravě velmi dobré, i v jiných krajích se většinou pohybují okolo 20 %. Nejlépe si hnutí vedlo v Moravskoslezském kraji, kde získalo 30,26 %. Zatím nejhorší výsledek má ANO v Libereckém kraji, kde získalo pouze necelých 18 %.

Hůře jsou na tom však koaliční partneři ANO. V pěti krajích se sociální demokracie vůbec neprobojovala do zastupitelstva. Ani jinde nejsou její výsledky valné. A komunisté nebudou přítomni v devíti krajích. Hnutí Trikolóra také úspěch neslaví. Zastoupení má jen ve Zlínském kraji. Naopak slavit mohou Piráti, kteří mají velice konzistentní výsledek, pohybují se v průměru okolo třetí příčky ve všech krajích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…