Udávání a fízlování? Ctnosti této doby, kritizuje Knížák

10.04.2012 18:40

Podle Milana Knížáka se z udávání a „fízlování“ staly nové ctnosti současnosti. Správné hodnoty se vytrácejí a všude pokřikuje nejhloupější část společnosti. Podle Knížáka to není fungující demokracie.

Udávání a fízlování? Ctnosti této doby, kritizuje Knížák
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Milan Knížák v pořadu Hyde park

„Současné volání po transparentnosti a bezkorupčnosti se změnilo v hon na čarodějnice. Udávání a fízlování jsou představovány jako ctnosti, ale žádná demokratická společnost nemůže být založena na udavačství a fízlování,“ píše Milan Knížák na prohradním webu Fragmenty.cz.

„Síť domovních důvěrníků a pomocníků VB prošpikovala společnost drobnými udavači. Na  tom byla totalita založena. Nedat nikomu schopnému šanci a zastrašit společnost vědomím, že všichni jsou neustále pod politickým dohledem,“ naráží na nahrávky z poslední doby, jak v případu Věcí veřejných, tak lobbisty Romana Janouška.

Kritizuje však i návrhy například Holešovské výzvy k odvolání politiků a prosazení přímé demokracie. „Volání po přímé demokracii je nesmyslem. Dovedu si představit principy přímé demokracie ve skupině 20 lidí, ale ještě by tito lidé museli mít podobné vzdělání, aby byli schopni se navzájem domluvit. Žádný stát nelze řídit přímou demokracií a jen hlupák to neví,“ píše bývalý šéf Národní galerie.

„Hodnoty jako slušnost, pracovitost a nezávislost se vytrácejí a všude je slyšet jen pokřik té nejhloupější části naší společnosti,“ dodává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …