Ukrajina: Nenáviděl vše, co bylo ze Západu. Je mrtvý

22.09.2016 10:12

Rodák z ukrajinského Charkova, vůdce rudo-hnědé organizace Oplot (Opevnění) Jevgenij Žilin byl zavražděn 19. září zřejmě kvůli penězům. Píší o tom Lidové noviny v souvislosti s boji o Donbas.

Ukrajina: Nenáviděl vše, co bylo ze Západu. Je mrtvý
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Obraz křížů za mrtvé na Donbase

Žilin byl mimo jiné také bojovník za návrat k sovětským pořádkům a zastánce obnovení Sovětského svazu v jeho původních hranicích. Byl protivníkem všeho západního, ukrajinského i evropského, konstatuje tisk.

Žilina zabil pravděpodobně najatý profesionál v restauraci Větěrok. Tam přišel společně s Andrejem Kozyrevem, který je přezdívaný v kriminálních kruzích Kozar. Schůzka se podle všeho měla týkat velkých peněz, které díky válce na východní Ukrajině Žilin vydělával. Šlo především o nelegální byznys, jenž na ukrajinském území vzkvétá. Dovážel například na Donbas tolik potřebný benzin.

Jak podotýkají Lidové noviny, jednou z nejlukrativnějších činností na východě Ukrajiny je nyní obchodování s uhlím. Konkurenční boj za ovládnutí uhelného obchodu je velmi tvrdý. „Mluvili jsme o šachtách Donbasu,“ měl říct po střelbě v restauraci Kozyrev, jenž byl těžce zraněn. Žilin podle všeho totiž uhlí vyvážel z Donbasu do Ruska i na Ukrajinu.

„Podle ukrajinských médií ale může být motiv i politický – radikální proruská skupina Oplot byla údajně podporována ruskými tajnými službami. Má na svědomí řadu únosu aktivistů Majdanu, několik teroristických útoků na Ukrajině i dalších kriminálních činů. I za to se Žilinovi mohl někdo pomstít,“ uzavírají noviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…