Ukrajina: Nevyhráváme, vidí Ivan Hoffman

19.08.2023 16:16 | Komentář

POHLED IVANA HOFFMANA „Když se rozplyne mlha propagandy, která se neohlíží ne skutečnost, nestačíme se divit,“ píše Ivan Hoffman. A obává se, že v současné ukrajinské válce za chvíli uvidíme realitu. A tou je, že Ukrajina i přes podporu Západu nevyhrává.

Ukrajina: Nevyhráváme, vidí Ivan Hoffman
Foto: Archiv Ivana Hoffmana
Popisek: Ivan Hoffman

Když je přání otcem myšlenky, může se teoreticky stát, že se přání vyplní. Je to jako s rozbitými hodinkami, které dvakrát za den ukazují správný čas. Pravděpodobnější alej je, že se nakonec vyjeví drsná realita, kterou jsme si nechtěli připustit. U války to bývá ta pravda, která ve válce zemřela jako první. Když se rozplyne mlha propagandy, která se neohlíží ne skutečnost, nestačíme se divit. U Ukrajiny právě s překvapením slyšíme nahlas konstatovat, že nevyhráváme.

Propagandisté zpravidla rezignují na vymýšlení alternativní, pohádkové, respektive falešné reality po té, co už o ní nesvedou přesvědčit publikum, anebo tehdy, když už je pro ně výhodnější odkrýt karty, přiznat barvu. Tón, kterým dnes významná americká média informují o válce s Ruskem na Ukrajině, se mění. Víra v ukrajinské vítězství slábne a objevují se analýzy, ve kterých vojenští stratégové spekulují, kde NATO udělalo chybu.

New York Times, Newsweek či The Wall Street Journal objevují Ameriku, když konstatují, že s americkou strategií a s výcvikem podle NATO nemohou Ukrajinci uspět, když Ukrajina neovládá oblohu. To ovšem muselo být vojenským odborníkům jasné předem. Jestliže na Ukrajinu směřují masivní dodávky zbraní a munice, přestože se ví, že bez vzdušné podpory a protiraketové obrany budou snadným cílem protivníka, pak skutečným důvodem takové pomoci, a možná i války samotné, může být rekordních 400 miliard dolarů, které západní výrobci zbraní vydělali za loňský rok, přičemž letošní zisky se vyhlížejí ještě o 50 miliard vyšší.

Stále častěji pak západní experti přiznávají, že Ukrajinci nevítězí také proto, že Západ Rusy podcenil. Američané se na Ukrajině vmanévrovali do pozice, kdy Rusa okřikují: „Stůj, nebo se netrefím!“ Pohrdání Rusy je tradiční chyba, kterou Západ v historii opakuje při pokusech získat kontrolu nad ruským nerostným bohatstvím. Rus takovou chybu nedělá. Pro jistotu buduje sérii obranných linií, i když by mohl spoléhat na to, že s americkým know-how nesvedou Ukrajinci prorazit ani tu první. Rusové Západ nepodceňují. Poučeni minulostí v něm vidí existenční hrozbu a očekávají od něj to nejhorší. Ruská propaganda tím pádem hraje s lepšímu kartami.

Dosavadní proukrajinský optimismus dostává trhliny i u nás. Vedle reportáží o mladých ukrajinských vlastencích, kteří své místo vidí se zbraní v ruce na frontě, už čteme i příběhy lidí, uprchlých z Ukrajiny s koupeným falešným potvrzením o zdravotní neschopnosti, kteří říkají: „To není moje válka. Nechci zemřít za zkorumpovaný režim.“ To samozřejmě snižuje důvěryhodnost tvrzení našich politiků, že válka na Ukrajině je i naše.

Že Ukrajina nevyhrává a její ofenzíva zklamala NATO, neznamená, že Rusko vyhrává. Rusko pouze neprohrává. Ve válce se umírá na obou stranách. Stejně jako Ukrajinci, i Rusové oplakávají své mrtvé. Ani my v té válce nevyhrajeme, bez ohledu na to, kolik na zabíjení přispějeme. Z odstupu času mají všechny války jedno společné: Nestojí za zmařené lidské životy. Pouze výrobcům zbraní ti mrtví za lukrativní byznys stojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Ivan Hoffman

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To hlavní a rozhodující je toto: VÁLČÍ KAPITALISTICKÉ STÁTY. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserusošvábek , 19.08.2023 17:23:49
Stejní miliardáři vydělávají v Rusku jako v USA, na Ukrajině jako v Anglii nebo Skotsku, v USA jako ve Francii nebo v Německu, v ČR stejně jako v Polsku nebo Švédsku. Boháči si plní kapsy, protože bohatí mají pořád málo. Vždycky mají málo!!

|  12 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …