Ukrajinská armáda prý ovládla velkou část letiště v Doněcku

18.01.2015 14:00

Ukrajinská armáda zahájila v noci na dnešek "rozsáhlou operaci" u doněckého letiště, které v uplynulých týdnech ovládli proruští separatisté. Jednotky věrné vládě v Kyjevě mají nyní podle armádního mluvčího Andrije Lysenka pod kontrolou převážnou část letiště, které se stalo v posledních dnech dějištěm tvrdých bojů. Za posledních 24 hodin přišli o životi čtyři ukrajinští vojáci a 32 jich bylo zraněno, řekl také Lysenko.

Ukrajinská armáda prý ovládla velkou část letiště v Doněcku
Foto: ČT
Popisek: Ukrajinský expremiér Jaceňuk

Celou noc bylo v centru Doněcku slyšet střelbu z těžkých zbraní, která brzy ráno nabrala na intenzitě. Dva granáty dopadly i blízko středu města, kde dnes nejezdí veřejná doprava a kde obchody zůstaly zavřené. Stejná situace je i v jedné čtvrti ležící poblíž letiště, informovala agentura AFP.

"Podařilo se nám téměř vyčistit tu část letiště, která, jak určují demarkační čáry, patří k území pod kontrolou ukrajinských jednotek," cituje agentura Reuters Lysenka. Po dnešní ofenzivě na doněckém letišti se ukrajinská armáda podle něho probojovala na své dřívější pozice a prý tak neporušila podmínky příměří, na nichž se znesvářené strany dohodly v září v Minsku.

Konflikt na východě Ukrajiny si od loňského dubna vyžádal přes 4800 lidských obětí. Obě strany už několikrát uzavřely příměří, nedodržují ho však.

Na dvoudenním klidu zbraní se v sobotu s vedením oblasti věrným Kyjevu dohodli separatisté ze samozvané Luhanské lidové republiky, která sousedí s Doněckou oblastí. Boje mají utichnout během pravoslavných svátků Křtu Páně, jež připadají na dnešek a pondělí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…