Nehorázné! Amnesty International kritizuje chování armády Ukrajiny, která prý blokuje náklaďáky s pomocí civilistům

29.12.2014 8:02

Humanitární organizace Amnesty International (AI) upozorňuje na neúnosné chování dobrovolnických pluků, které byly zřízeny se souhlasem vlády v Kyjevě. Jejich velitelé dle zjištění AI brání humanitárním konvojům, aby se dostaly na území kontrolované proruskými povstalci. Desítkám tisíců zdejších obyvatel tak prý hrozí smrt hladem.

Nehorázné! Amnesty International kritizuje chování armády Ukrajiny, která prý blokuje náklaďáky s pomocí civilistům
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem Luhanska je nespočet podobných vraků

Podle Amnesty International brání příznivci kyjevské vlády, aby mohla na východní Ukrajinu proudit humanitární pomoc, což v probíhajících Vánocích a nadcházejícím novém roce krizi ještě více zhoršuje. „Už tak zoufalá situce kvůli dobrovolnickým praporům z Kyjeva ještě nabývá na intenzitě. Regiony východní Ukrajiny čelí humanitární katastrofě a mnozí zdejší obyvatelé jsou bezprostředně ohroženi smrtí hladem,“ prohlásil zastupující ředitel Amnesty International pro Evropu a Střední Asii Denis Krivošev.

Krivošev konstatuje, že tyto prapory vyvíjejí činnost připomínající zločinecké gangy a je urgentně zapotřebí je dostat pod kontrolu. „Pokud jejich velitelé odpírají lidem možnost dostat se k potravinám, tak porušují mezinárodní právo a měli by za to být pohnáni ke zodpovědnosti,“ tvrdí Krivošev. Humanitární organizace Amnesty International obdržela informaci, že vstup na území Doněcké a Luhanské lidové republiky zablokovaly dobrovolnické pluky Dnipro-1 a Adiar. „Konkrétně zablokovaly jedenáct silnic a většinu humanitární pomoc,i“ píše Amnesty International.

Amnesty International vysvětluje, že dobrovolnické pluky odmítají povolit vstup humanitárním konvojům, protože se domnívají, že jídlo a oblečení neskončí ve správných rukách. Mohou prý být prodávány, místo aby byly rozdávány zdarma. „Rovněž velitelé těchto pluků požadují propuštění vězňů držených v zajetí rebelů. Až poté jsou dle svých slov ochotni pustit humanitární pomoc na místo určení,“ tvrdí Amnesty International a dodává, že dobrovolnické pluky zablokovaly např. čtyři konvoje poslané jedním z nejbohatších oligarchů v zemi Rinatem Achmetovem.

celý text v angličtině najdete ZDE

„Nemáme žádnou kontrolu nad tím, co se děje na druhé straně barikády. Je zřejmé, že jsme ve válce a paradoxně bychom jim měli také posílat jídlo?“ vyjádřil své podivení zástupce velitele dobrovolnického pluku Dnipro-1 Vladimir Manko poté, co společně se svými muži zastavil jeden z humanitárních konvojů. Amnesty International v této souvislosti upozorňuje, že na humanitární pomoci je nyní zcela závislá více než polovina obyvatelstva. Navíc jim nejsou kyjevskou vládou pravidelně vypláceny mzdy, důchody ani sociální dávky.

Denis Krivošev zmínil případ, kdy vezl v autobuse léky pro čtyři starší obyvatele Krasnodonu, kteří trpí srdečními problémy a vysokým tlakem, jež mu byly dobrovolnickými pluky nemilosrdně odejmuty. „Kontrola humanitárních konvojů je jedna věc a prevence je věc druhá. Ale pokud se někdo pokouší tímto způsobem ohrožovat bezbranné civilní obyvatelstvo na životě, tak to se dostáváme skutečně někam úplně jinam. Zneužívat strádající civilisty jako nástroj vedení války je válečný zločin,“ kritizuje Krivošev.

Amnesty International v závěru této zprávy apeluje na kyjevskou vládu a vrcholné politiky Ukrajiny, aby zjednali v této záležitosti pořádek a zajistili, že se léky a potraviny dostanou k těm, „kteří je zoufale potřebují“.


 

reklama

autor: pro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…