Ukrajinská vláda dostala mandát k uvalení obchodního embarga na Rusko

24.12.2015 13:22

V závěru roku se zase poněkud přiostřil ukrajinsko-ruský konflikt. Ukrajinský parlament totiž poskytl vládě mandát uvalit na Rusko obchodní embargo jako reakci na rozhodnutí Moskvy, která už dříve uvedla, že počínaje 1. lednem pozastaví dosavadní dohodu o volném obchodu s Ukrajinou. Ve stejný den přitom vstupuje v platnost ukrajinská dohoda o volném obchodu s Evropskou unií.

Ukrajinská vláda dostala mandát k uvalení obchodního embarga na Rusko
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Podle agentury Reuters podpořilo příslušný zákon, který opravňuje ukrajinskou vládu vyhlásit embargo, 291 poslanců ze 450členného parlamentu. Norma nicméně vstoupí v platnost až poté, co ji podepíše prezident Petro Porošenko.

Vztahy mezi oběma zeměmi jsou dlouhodobě vyostřené, jádrem sporu je totiž odklon Ukrajiny od Ruska a údajné ukrajinské sbližování s EU. Moskva už v minulosti opakovaně vyjádřila obavy, že dohoda Kyjeva s Bruselem bude mít negativní dopady na ruské hospodářství, a pohrozila proto zavedením obchodních restrikcí.

Před týdnem pak ruský prezident Vladimir Putin dekretem nařídil pozastavit dosavadní dohodu o volném obchodu s Ukrajinou. Moskva se podle něho totiž obává, že pokud by Rusko nepřijalo žádná ochranná opatření, mohlo by ukrajinsko-unijní ujednání vést k zaplavení ruského trhu evropským zbožím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jzd, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

9:00 „Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

Už nejde jen chodit okolo horké kaše. Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář opět zdvihl téma politiky návratů…