Úlitby Klausovi a Havlovi. Rychetský na ČT zabrousil do tajů ústavy z „devadesátek“

27.09.2019 20:20

Hostem pátečního Interview ČT24 byl předseda Ústavního soudu České republiky Pavel Rychetský. Vyjádřil se nyní k senátní žalobě na prezidenta Miloše Zemana, kterou většina poslanců shodila ve čtvrtek pod stůl a před Ústavní soud tak nedoputuje. Posteskl si, že 30 let od sametové revoluce naše demokracie jaksi pokulhává.

Úlitby Klausovi a Havlovi. Rychetský na ČT zabrousil do tajů ústavy z „devadesátek“
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Soudce zpravodaj Pavel Rychetský

„S jistou lítostí se mně zdá, že ten vývoj nevedl ke zdokonalování toho systému. já jsem samozřejmě věděl, že ten občanský étos z listopadu 1989 nemohl vydržet navěky, ale už došlo k obměně generací, někdo říká jedné, někdo dvou, a mám pocit, že nám ta demokracie pokulhává,“ řekl hned v úvodu pořadu Rychetský.

Zdá se mu, že naší demokracii oslabuje válcování menšiny většinou. „Už od rozpadu Československa začala získávat navrch politika konfrontace, ve které vítěz bere vše,“ konstatoval Rychetský. „Já vím, že mezi politickými subjekty má probíhat politická soutěž, ale v rámci slušnosti,“ dodal ještě s tím, že dnes ona slušnost jaksi schází. 

Anketa

Připomenete si 17. listopadu památku Václava Havla?

hlasovalo: 27410 lidí

Pokud jde o žalobu na prezidenta Zemana, Rychetský zdůraznil, že o ní s kolegy nedebatovali. „Já se sám za sebe přiznám, že jsem ji ani nečetl,“ zdůraznil. V obecné rovině poznamenal, že podání žaloby mohlo být motivováno ušlechtilými zájmy o čistotu Ústavy, ale Rychetský si prý nedělá iluze o tom, že spolu s těmito snahami o čistotu jsou také nějaké politické zájmy, zpravidla politické zájmy osob, které tu či onu žalobu podávají.

Pár slov přidal i ke konkrétnímu problému jmenování a odvolávání ministrů. Pokud premiér navrhne odvolání ministra, rezident podle Rychetského nemá prostor k tomu odmítnout odvolat. „Tam je řečeno ‚prezident odvolá‘ ne ‚ prezident může odvolat‘,“ zdůraznil Rychetský.

Když na počátku 90. let 20. století vznikala česká ústava, došlo tam prý ke dvěma úlitbám. Jedna úlitba směřovala k tehdejšímu premiérovi Václavu Klausovi staršímu, který byl pánem vlády a mohl kdykoli odvolat kteréhokoli svého ministra. Na druhé straně tu byla i úlitba tehdejšímu prezidentovi Václavu Havlovi, který dostal do vínku výlučné kompetence, k nimž nepotřebuje spolupodpis předsedy vlády. Takovéto pravomoci ani v prvorepublikové ústavě z roku 1920 nebyly.

Stranou jeho pozornosti nezůstal ani samotný ústavní soud, který je podle Rychetského třeba chránit před vnějšími vlivy. „Ústavní soudy jsou jakousi osinou víme kde, pro ty ústavní instituce,“ upozornil s tím, že ze zahraničí známe pokusy o to nechat ústavní soud v podstatě vymřít.

Když se debata přehoupla do druhé poloviny, Rychetský jen v čistě obecné rovině poznamenal, že postup, jakým byla vyřešena kauza Čapí hnízdo,  to jest, že kauzu zastavil státní zástupce, který na případ roky dohlížel, je velmi neobvyklý.

A Rychetský má obavy, aby takovéto případy nedovedli společnost až k tomu, že se vlastně lidé spravedlnosti nedovolají. „V takové společnosti se lidem nechce žít,“ upozornil Rychetský. Upozornil však, že neexistuje seriózní průzkum, který by ukázal, že lidé věří v dosažitelnost spravedlnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…