Umělci z Prahy pečují o naše blaho: Ivan Trojan, Třeštíková, Luděk Sobota, Veronika Žilková... Klinika, ale i jiné věci

19.10.2016 10:22

Pražští umělci se často angažují v různých veřejných akcích, které mají prosadit nebo naopak zastavit některé záměry v hlavním městě. Spojníkem těchto uměleckých iniciativ obvykle bývá boj proti komerčnímu využívání objektů či prostor. Nejagilnější z nich pak překročí hranici občanského aktivismu a vstoupí přímo do politiky. Deník přináší přehled nejvýznamnějších aktivit pražských umělců.

Umělci z Prahy pečují o naše blaho: Ivan Trojan, Třeštíková, Luděk Sobota, Veronika Žilková... Klinika, ale i jiné věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Veronika Žilková rozdávala tradiční ANOkoblihy. Byla trochu zklamaná, že holky mají balónky od konkurence

Nejvíce umělců zaštítilo Autonomní sociální centrum Klinika, které již několik měsíců ilegálně obývá dům na pražském Žižkově, odmítá jej předat zpět státu a podpora veřejně známých osobností je pro něj jedním z hlavních nástrojů boje za udržení objektu. Dokázalo takto „ulovit“ již poměrně široké spektrum podporovatelů od rappera Vladimíra 518 po režisérku Helenu Třeštíkovou nebo divadelníka Arnošta Goldflama.

Vladimír 518 se pro Deník vyjádřil jednoznačně: „Přiměla mě k tomu zřejmě pozitivní zkušenost se squattingem. Myslím, že princip center alternativní kultury, která nejsou pod tlakem vydělávání peněz na nájem, je správný,“ podpořil obyvatele domu v pražské Jeseniově ulici.

Za „Klinikáře“, které se úřady již několik měsíců marně snaží z nelegálně obývaného objektu vystěhovat, se staví i dokumentaristka Třeštíková. „Kdybych byla odpovědný politik, snažila bych se Klinice pomoci v její další existenci. Její členové jsou aktivní a sociálně cítící lidé a jejich činnost je podle mě užitečná,“ myslí si. Jejich idealistickou aktivitu by podle režisérky měla společnost podporovat, a ne si z nich dělat nepřítele lpěním na byrokratických předpisech.

Jinak umělci podporují obvykle zejména projekty v oblastech, kde žijí nebo se kterými jsou spojeni. Třeba herečka Kristýna Boková (která má coby dcera Johna Boka občanský aktivismus v genech) založila organizaci Divoké matky a vede například kampaň za oživení Negrelliho viaduktu v Karlíně nebo viniční usedlosti v pražské Libni. Časté je angažmá umělců proti komerční výstavbě, třeba proti bytovým domům na Malvazinkách společně bojují herci Luděk Sobota a Aňa Geislerová.

Příkladem mimořádně aktivní umělkyně je však zejména Veronika Žilková. Ta v pražském Suchdole, kde žije, bojovala za řadu věcí, zejména za vedení Pražského okruhu mimo Suchdol. Její aktivita přerostla v politické působení na místní radnici, kam poprvé kandidovala již v roce 1994 za ekologické sdružení Praha Pražanům, nyní za hnutí ANO, jehož pražské organizaci předsedá její manžel, ministr obrany Martin Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…