Umělkyně drží hladovku za ženy zavražděné komunisty

02.05.2013 13:19

Herečka Bára Hrzánová, dokumentaristka Olga Špátová nebo biskupka Jana Šilerová se přidaly k řetězové hladovce za ženské oběti komunistického režimu. Hladovku odstartovali před čtyřmi měsíci jihočeští studenti, kteří protestovali proti účasti komunistů ve vedení kraje. Každý účastník hladovky protestuje proti vzrůstajícímu vlivu komunistů a zároveň připomíná jednoho člověka zavražděného komunisty, řekl dnes ČTK Petr Marek z platformy demokratických a protikomunistických iniciativ Bezkomunistů.cz.

Umělkyně drží hladovku za ženy zavražděné komunisty
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Milada Horáková popravená v roce 1950

"Dnes je už 115. den štafetové hladovky. Ve stý den se posunula na celostátní úroveň. A nyní nám to vyšlo tak, že tento a příští týden hladovku drží samé ženy," uvedl Marek. Podle něj se z obětí komunistické zvůle připomíná hlavně 248 popravených z politických důvodů. "Tam byla žena jenom jedna - Milada Horáková. Ale ve skutečnosti bylo žen, které zahynuly ve vězení nebo byly zastřeleny na hranicích, mnohem více," dodal.

V pondělí držela hladovku referentka Ústavu pro studium totalitních režimů Hana Kmetíková. Připomněla Milenu Zajíčkovou, která byla v roce 1950 zastřelena na hranici. Za umučenou Zdenu Mašínovou hladověla na prvního máje lékařka Eva Tomková. V pátek se k akci přidá režisérka Špátová, která připomene třiadvacetiletou Jarmilu Pospíšilovou, která také zemřela při přechodu hranic. Týden ukončí Hrzánová, která připomene Danuši Muzikářovou, oběť demonstrací 21. srpna 1969.

Podle Hrzánové je protest proti komunistům povinností každého slušného člověka. "Znamená to pro mě, že mě ještě část společnosti považuje za slušného člověka, protože vyjádřit se negativně proti komunistům je povinností každého slušného člověka, kterému zbylo trochu svědomí," řekla ČTK. Téměř čtvrt století po sametové revoluci je podle ní absurdní, že se komunisté vrací. "Ti samí lidé opět vystrčili hlavy a slibují nám opět sociální jistoty a ráj na zemi a velká část společnosti jim přikyvuje, což mě děsí," dodala herečka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…