Unikátní kniha o česko-čínských vztazích. Politici, studenti, diplomaté a manažeři vzpomínají

09.01.2021 9:16

ParlamentníListy.cz získaly od zástupců čínské ambasády v Praze publikaci, která mapuje dlouhé roky vztahů obou zemí. „Česká republika patřila k prvním, které s novou Čínou navázaly diplomatické vztahy," uvedl na přebalu knihy čínský velvyslanec v ČR Zhang Jianmin. Zajímavý text je doprovozen desítkami fotografií.

Unikátní kniha o česko-čínských vztazích. Politici, studenti, diplomaté a manažeři vzpomínají
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

Autory knihy Příběh Číny a České republiky je 27 bývalých velvyslanců a diplomatů působících v partnerské zemi, podnikatelé, představitelé různých společenství, učenci, novináři i mladí studenti zapojení do bilaterální spolupráce a výměny. Celá kniha je rozdělena na tři části; vzpomínky, spolupráce a výměna.
 
 „Česká republika patřila k prvním zemím, které s novou Čínou navázaly diplomatické vztahy, mezi oběma zeměmi a jejich národy je hluboké tradiční přátelství. V současné době díky společnému úsilí obou stran vstoupily vztahy mezi Čínou a Českem do období rychlého rozvoje. Právě teď stojí ČLR a ČR na novém historickém startu a postupují dále k cíli společného rozvoje. To mě ještě více přesvědčuje o tom, že díky společnému úsilí Čínské lidové republiky a České republiky si budou srdce lidu obou zemí stále blíže a vztahy mezi těmito dvěma zeměmi uvítají ještě jasnější budoucnost. Mostu přátelství a spolupráce, jenž ČLR a ČR společně budují, se zajisté ode všech dostane stejného přijetí jako mostu Karlovu, a přetrvá navěky,“ uvedl na přebalu knihy čínský velvyslanec v ČR Zhang Jianmin.
 

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14311 lidí
Můžeme uvést, že počátky česko-čínské spolupráce se datují ke dni 6. října 1949, kdy Čínská lidová republika navázala diplomatické vztahy s tehdejším Československem.
 
„Sedmdesátileté výročí vzájemných bilaterálních vztahů se může někomu zdát jako pouhé číslo v historii této spolupráce, avšak pro Českou republiku to znamená mnohem více. V Číně spatřujeme nejen významného partnera jak v oblasti obchodu a financí, tak i v oblasti kultury, školství a výzkumu. Čína je země, která nás může v mnoha směrech inspirovat,“ uvedl český velvyslanec v Číně Vladimír Tomšík.
 
Jak jsme již uvedli, kniha je rozdělena na tři části; vzpomínky, spolupráce a výměna. V první sekci vzpomíná například předseda Československého ústavu zahraničního Jaromír Šlápota na výměny mezi Čínou a Českem, které zažil. Další část se věnuje Yan Yuqing, generální konzulce ČLR v brazilském Recifea a bývalé radní na čínské ambasádě v ČR. Ta hovoří o dvou generacích svázaných Českou republikou.
 
V části věnované spolupracím hovoří ředitel české pobočky Bank of China v Praze Wenbo Hou o dvou návštěvách prezidenta Miloše Zemana v ústředí Bank of China. „Prezident Zeman seznámil předsedu správní rady Bank of China Tian Guoliho s ekonomickou situací České republiky a upřímně vyzval Bank of China k zřízení pobočky v České republice, s přáním, aby se pobočka stala mostem k dalšímu rozvoji obchodu a investic mezi oběma zeměmi. Prezident Zeman také slíbil, že se osobně dostaví s blahopřáním, až bude nová pobočka otevřena.“ A právě tato pobočka, která byla založena roku 2015, se stala první finanční institucí, kterou ČLR zřídila v České republice.
 
 
Třetí část věnovaná výměně obsahuje například vyprávění generálního ředitele Beijing Tongrentang Czech o jeho práci v České republice, které nazval: „Na dobrém přátelství ani vzdálenost nic nemění.“
 
Na závěr publikace hovoří o svém studiu a životě v Číně Oliver Štaidler, marketingový manažer Škoda Auto v Číně, a naopak na studijní pobyt v Praze vzpomíná absolventka bohemistiky BFSU Duan Ronghao. „Byla to vskutku bezstarostná doba, věděla jsem, že až zítra první paprsky slunce proniknou listy třešní a dopadnou mi na polštář, nastane nový den, může se stát neobyčejný díky laskavosti někoho cizího. V retrospektivě však ten rok uběhl velmi rychle, stýská se mi po třešních pod okny, stýská se mi po životě v Praze,“ uzavřela své vyprávění.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

4:40 „Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

„Podraz.“ Tak komentuje plán České televize na obsazení tzv. Superdebaty před červnovými evropskými …