Úplně pravicová vláda. O tom spekulují noviny

15.10.2013 7:15

Do voleb zbývá deset dní a veřejnosti se dostává nových a nových průzkumů volebních preferencí. Deník MF Dnes píše, že levice ztrácí podporu a ČSSD se tak obává, zda se nebude opakovat situace z roku 2010, kdy sice vyhrála volby, ale vládu sestavila pravice. Podpora pravicových stran v aktuálním průzkumu naznačuje možné varianty sestavení vlády.

Úplně pravicová vláda. O tom spekulují noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fanynka čekající na podpis

Od doby, kdy v průzkumech klesá podpora levice, se nabízí i vznik pravicové koalice. MF Dnes ji vidí ve spojení TOP 09 + ODS + ANO, a také s KDU-ČSL. Takové řešení by se opravdu po volbách mohlo nabídnout a sociální demokraté si to uvědomují. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka o možném opakování fiaska také mluvil. „Podle mého názoru bude rozhodující, do jaké míry lidé udělají chybu z roku 2010 a podpoří nové politické subjekty,“ varoval Sobotka. Zvláště hnutí ANO Andreje Babiše v aktuálních průzkumech naznačuje příklon mnoha voličů.

Sociální demokraté by rádi spolupracovali s lidovci, ale jejich preference zatím ukazují, že pouze ČSSD a KDU-ČSL koalici nebudou moci utvořit. Deník MF Dnes spekuluje o proevropské vládě složené hned z několika stran, která by mohla vzniknout, kdyby k lidovcům a sociálním demokratům přibyla TOP 09 nebo ANO.

ČSSD zatím tvrdí, že s TOP 09 určitě spolupracovat nebude a k hnutí ANO se staví také velice rezervovaně. Deník MF Dnes však upozorňuje na výhody takového uskupení. Společná by jim prý byla vstřícnost k EU a strany by prý navíc vytvořily silnou protiváhu rozpínajícímu se Zemanovi, který se snaží posílit na úkor Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…