Upozornil na kauzu Opencard, teď to odnese. Radní strkají hlavu do písku

03.11.2012 10:02

Státní zástupkyně Dagmar Máchová posílá před soud pětici úředníků včetně toho, kdo upozornil na podivné okolnosti předražené zakázky na průkazy Opencard. Za skandál tedy nemají nést odpovědnost pražští radní ani nikdo ze zúčastněných firem.

Upozornil na kauzu Opencard, teď to odnese. Radní strkají hlavu do písku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dobíjení karty Opencard

 

Na nekalé praktiky v kauze předražených karet upozornil protikorupční policii podle deníku Právo Jiří Chytil, bývalý zaměstnanec odboru informatiky pražského magistrátu. Nyní ale sám míří k soudu a hrozí mu až osm let vězení. Kromě Chytila jsou obžalovaní i další zaměstnanci magistrátu, kteří zasedali v komisích pro otevírání obálek a v hodnotící komisi. Mezi nimi je ředitel IT odboru Ivan Seyček, Miroslav Čadský, Zdeněk Jánský a Ladislav Knedlík. Odpovědnost na ně přenesli bývalí radní, kteří konstatovali, že vše měl na starost právě IT odbor.

Advokátka Hana Marvanová, která spolu s dalšímu lidmi podala letos v září trestní oznámení na aktéry kauzy Opencard, uvedla, že tento případ považují jako klasické stíhání whistleblowera, tedy člověka, který oznámí nekalé jednání například při veřejných zakázkách.

Zakázku získala v roce 2006 společnost Haguess. Marvanová tvrdí, že celá zakázka byla od začátku šita na míru jedinému uchazeči - právě firmě Haguess, která pak jako jediná kritéria splnila, ačkoli zadávací dokumenty si vyzvedli i další uchazeči.

Strkají hlavu do písku

Pohled obžaloby a Marvanové se liší. Státní zástupkyně zažalovala pět členů hodnotící komise pro trestný čin porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Marvanová ale vidí okruh podezřelých i spáchaných skutků šířeji. Ze zneužívání pravomocí viní představitele města včetně ředitele magistrátu Martina Trnky, členů rady a jednatele společnosti Haguess Jaroslava Turka.

Radní podle Marvanové strkají hlavu do písku, když se tehdejší představitelé města schovávají za údajnou neinformovanost. "Pochopitelně se jednalo o velice odbornou a specifickou oblast, kde klíč rozhodování ležel v rukou odborníků a manažerů," řekl například exprimátor Pavel Bém.

Podle Marvanové si policejní orgány během vyšetřování měly položit otázku, kdo měl z nevýhodného projektu města se soukromou firmou ve skutečnosti prospěch. "Tvrdit, že to byli řadoví úředníci, a točit se na tom, zda nedbalostně porušili nějaká pravidla, je hodně zástupné," řekla Právu Marvanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…