Uprchlíci: Brutální Orbán, drsné Maďarsko. Čtěte ještě mnohem více o tom, z čeho dnes na Merkelovou musely jít mrákoty

03.09.2015 13:45

Premiér Maďarska Viktor Orbán dnes jednal s představiteli Evropské unie o migrační vlně, která v posledních týdnech ochromila jeho zemi. Kvóty na přerozdělování uprchlíků Maďaři stále odmítají a aktuálně spouštějí v zahraničí kampaň, která by měla potenciální uprchlíky od vstupu do jejich země odradit.

Uprchlíci: Brutální Orbán, drsné Maďarsko. Čtěte ještě mnohem více o tom, z čeho dnes na Merkelovou musely jít mrákoty
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Přesvědčila vás fotka utonulého syrského chlapečka, že máme přijímat uprchlíky?

0%
hlasovalo: 20172 lidí

V Maďarsku je situace skutečně vážná a v letošním roce do země ilegálně proniklo již 160 000 uprchlíků. Na konci uplynulého měsíce se podařilo dostavit maďarským úřadům plot na hranici se Srbskem, delší hranici s Rumunskem a Chorvatskem nijak speciálně chráněnou nemá. Podle mnohých tak vztyčením ochranného plotu usiluje o to, aby se uprchlíci vydali do země právě přes rumunské a chorvatské území. Jako členské země Evropské unie by se totiž musely postarat o uprchlíky právě ony. Podle dohody z Dublinu platí, že požádat o azyl musí uprchlíci v první zemi EU, kam vkročí. Uprchlíci se nyní dali do pohybu z Maďarska do Německa, které minulý týden přislíbilo neohlížet se na dublinská pravidla a syrským uprchlíkům poskytnout azyl, byť do Německa vstupuji přes jinou zemi EU.

Britská BBC upozorňuje na přeplněné budapešťské nádraží Keleti, odkud se uprchlíci hromadně vydávají právě do Německa, ale i Velké Británie a Švédska. V Maďarsku zůstat nechtějí a stěžují si, že je zdejší úřady nechtějí nechat pokračovat v cestě do jejich kýženého cíle. V Budapešti dle BBC proběhl pochod, jehož účastníci tak chtěli demonstrovat solidaritu s uprchlíky. Vládu vyzývají k tomu, aby uprchlíkům více pomáhala. „Vláda provádí politiku, která je nehumánní, nekřesťanská a postrádá jakékoli solidární prvky,“ nechala se slyšet pro zahraniční zpravodajské agentury jedna z účastnic demonstrace Veronika Kramerová. Ve stejnou chvíli ovšem v jižním Maďarsku protestovaly stovky členů nacionalistické strany Jobbik, kteří naopak vládu v jejích restriktivních opatřeních podporují.

Celý text v angličtině ZDE

Dopisovatel BBC Chris Morris následně spekuluje, jak dopadnou jednání mezi premiérem Orbánem a představiteli EU v Bruselu. „Maďarská vláda konstantně kritizuje Evropskou komisi za příliš měkké postoje vůči uprchlíkům. Evropská komise obviňuje maďarskou vládu z přílišné tvrdosti. Je tedy nepravděpodobné, že by dnes mezi oběma subjekty došlo k nějakému výraznému názorovému sblížení. Německo, Itálie a Francie vyzvaly ke spravedlivějšímu rozdělování uprchlíků v rámci EU. Pokud se s jejich zástupci Orbán v Bruselu potká, bude jistě i nadále projevovat svůj nesouhlas s podobným postupem,“ je přesvědčen Morris. Postoje maďarské vlády se zatím skutečně nemění, což potvrzuje vyjádření ministra zahraničí Pétera Szijjárta, které učinil po jednání se svým protějškem ve slovinském Bledu. „Maďarsko odmítá systém kvót. EU hovoří o přerozdělování 60 000 lidí, ale naše úřady již v tomto roce zaznamenaly příchod 160 000 uprchlíků.“

Celý text v angličtině je ZDE

Aktuální informace z jednání Orbána v Bruselu ukazují, že předpověď britského novináře byla správná. Maďarský premiér při svém vystoupení prohlásil, že migrační krize není evropský, ale německý problém. „Protože drtivá většina uprchlíků chce jít právě a jenom do Německa. Zatímco v Maďarsku, Estonsku, Polsku nebo na Slovensku nikdo z nich zůstávat nehodlá. Naše vláda ovšem nepřipustí, aby od nás odešli pryč bez řádné registrace. Úkolem číslo jedna jsou pro nás v každém případě hraniční kontroly. Maďaři a vůbec všichni lidé z celé Evropy se bojí, protože vidí, že evropští politici nemají situaci pod kontrolou,“ poznamenal na tiskové konferenci Orbán.

Maďarská vláda i nadále pokračuje ve svých vlastních aktivitách, jež by dle jejího názoru měly současnou mohutnou migrační vlně podstatně snížit. Jedním z nich je informační kampaň, jejímž cílem je bojovat proti ilegálnímu přistěhovalectví přímo v zemích původu uprchlíků. Kampaň realizuje nadnárodní reklamní agentura J. Walter Thompson a bude zahrnovat sdělení v tamějších denících. Vedle inzerátů se sdělením maďarské vlády adresovaným potenciálním uprchlíkům se objeví také na billboardech, letácích a internetových serverech. V samotném textu sdělení vláda informuje o zpřísnění své azylové politiky a zdůrazňuje, že její zákony zůstávají v souladu s evropským právem. Vedle toho však upozorňuje, že s ilegálními uprchlíky bude zacházeno adekvátně k tomu, jak oni sami porušují platné maďarské zákony.

Celý text v angličtině o informační kampani je ZDE

Maďarská vláda je za své údajně přísné postoje vůči uprchlíkům kritizována v podstatě ze všech stran. S dalším vážným obviněním na její adresu přichází nově britský levicový deník The Guardian. Podle jeho informací byli zaměstnanci státní televize M1 instruováni, aby v záběrech zobrazujících uprchlíky záměrně vynechávali děti. Cílem tohoto opatření prý mělo dle kritiků být, aby veřejnost ztratila vůči uprchlíkům veškeré sympatie. Vládou jmenovaný mediální regulátor MTVA však něco takového popírá a tvrdí, že opatření si kladlo pouze za cíl ochránit děti. „Na druhou stranu je pravda, že procento žadatelů o azyl z řad dětí je mimořádné nízké a některá opoziční média je naopak zobrazují v počtu neodpovídajícím realitě,“ uvedl pro britský deník nejmenovaný zdroj.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…