Uprchlíci, není u nás místo. Vnitro chtělo otvírat další tábory, ale lidé jsou proti

02.12.2015 7:14

Do svízelné situace se dostalo české ministerstvo vnitra. Nemá totiž rezervy pro ubytování žadatelů o azyl, obce však nová zařízení na svých územích odmítají. Píší to Lidové noviny.

Uprchlíci, není u nás místo. Vnitro chtělo otvírat další tábory, ale lidé jsou proti
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Naposledy se vzbouřili v Králíkách na Orlickoústecku, kde je volno v bývalém výchovném ústavu. Když se však začalo proslýchat, že by tam mohli být uprchlíci, zasáhl i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). A tak ministerstvo vnitra ustoupilo. Podle starostky Králík Jany Ponocné jim nyní resort sdělil, že rozhodnutí o umístění uprchlických rodin bylo odloženo. 

Ministerstvo však obdobné tábory potřebuje - v České republice jsou totiž jen dva - v Kostelci nad Orlicí a v Havířově. Celkově disponují 360 lůžky. Správa uprchlických zařízení tak musí doufat, že o mezinárodní ochranu u nás nebude větší zájem. V průměru u nás žádá 125 lidí. 

Obavy z uprchlických rodin nejsou nic neobvyklého. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění je proti přijímání uprchlíků 59 procent lidí. Pro azyl je tak jen každý pětadvacátý Čech.

Paradoxní je, že před lety, když k nám zasahovala uprchlická vlna z Kosova, fungovalo takových táborů hned deset. Dnes jsou však buď zdevastoané, nebo majitelé budov mají s objekty jiné plány. Ministerstvo si však věří, že rezervy najde. „Máme databázi vytipovaných míst, kde jsou i nabídky od ostatních resortů či samospráv. Využití těchto objektů bude záviset na jejich stavu a nákladech, které souvisejí s případným zprovozněním,“ řekla Hana Malá z rezortu vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…