Uprchlíky poslat na ostrovy. Kdo vkročí nelegálně, nemá nárok, navrhl mladý ministr Rakouska. A teď se to dostalo k Merkelové a podobným...

07.06.2016 8:47

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz vzbudil díky svému návrhu řešení migrační krize značnou pozornost. Deník Wiener Zeitung přináší reakce některých rakouských politiků, ale i Evropské unie a OSN. V drtivě většina případů jsou ovšem negativní.

Uprchlíky poslat na ostrovy. Kdo vkročí nelegálně, nemá nárok, navrhl mladý ministr Rakouska. A teď se to dostalo k Merkelové a podobným...
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Anketa

Je Milan Chovanec dobrý ministr vnitra?

11%
89%
hlasovalo: 3473 lidí

Kurz tento týden hovořil o nutnosti odrazovat další migranty od cesty do Evropy. Pokud by se pokusili na kontinent vstoupil ilegální cestou, automaticky by tím podle jeho názoru měli pozbýt práva požádat zde o azyl. Kurz hovořil o inspiraci australským modelem, kde jsou migranti před vyřízením žádosti o azyl nejprve odesíláni na vzdálené ostrovy Nauru a Nová Guinea. „Podobný model byl však již využit a úspěšně fungoval ve Spojených státech na Ellis Islandu,“ řekl Kurz v Presse am Sonntag.

Rakouská vláda se snaží ve světle vzestupu opozičních Svobodných (FPÖ) v posledních měsících značně přitvrzovat přistěhovaleckou politiku. Není se co divit, protože průzkumy často přisuzují FPÖ případný volební zisk přes třicet procent, což je daleko před preferencemi vládních socialistů a lidovců. Zatímco voliči jsou možná spokojeni, podle rakouských médií nejmladší ministr zahraničí na světě za svůj návrh příliš velké pochopení nesklidil. Kritizují jej rakouští politici, ale i EU a OSN.

Celý text v němčině najdete ZDE.

Mluvčí Evropské komise například podle deníku Wiener Zeitung poznamenal, že příklad řešení z Austrálie není úplně vhodným a je třeba se řídit pravidly platnými v Evropské unii. „Pokud zastavíme loď s uprchlíky v našich výsostných vodách, potom mají podle mezinárodního práva možnost požádat o azyl,“ uvedl mluvčí. Příliš pozitivních reakcí nezaznamenal lidovecký ministr Kurz ani od koaličních socialistických partnerů. Hejtman spolkové země Burgenland jej označil za neúčinný a socialistka Julia Herr mu vyčetla, že ignoruje lidská práva.

S odsudkem Kurzova návrhu přispěchal také prezident Červeného kříže Gerald Schöpfer či šéf Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v Rakousku Christoph Pinter. „Taková řešení opravdu nemají budoucnost,“ uvedl Pinter v diskusním pořadu rakouské veřejnoprávní televize ORF Pinter. Jak uvádí Wiener Zeitung, Berlín zareagoval přece jenom zdrženlivěji. Mluvčí kancléřky Angely Merkelové uvedl, že zatím nejsou k dispozici žádné konkrétní informace a Kurzovy návrhy zná kancléřka pouze přes média.

Návrh rakouského ministra zahraničí však není podle Wiener Zeitung na rakouské politické scéně ničím úplně novým. Již před rokem požadovala dnes již bývalá rakouská ministryně Johanna Mikl-Leitner, aby nebyli uprchlíci vůbec vpuštění před vyřízením žádosti o azyl na evropský kontinent. Mikl-Leitner požadovala zřízení středisek pro uprchlíky v severní Africe, kam by bylo možné dopravovat zachráněné migranty ve Středozemním moři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…