Vysaďte uprchlíky na ostrovech. Jako v Austrálii, udeřil ministr zahraničí Rakouska

06.06.2016 13:48

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz v nedělním rozhovoru pro deník Die Presse uvedl, že by se měla Evropská unie držet „australského modelu“ a tím odradit migranty od toho, aby se vydávali na mnohdy velice nebezpečnou cestu do Evropy. „Australský model samozřejmě nemůže být použit v totožném formátu i v Evropě, ale jeho principy by se využít mohly,“ uvedl Kurz.

Vysaďte uprchlíky na ostrovech. Jako v Austrálii, udeřil ministr zahraničí Rakouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

Australská imigrační politika, často kritizovaná pro svou tvrdost vůči nově příchozím, spočívá v tom, že noví žadatelé o azyl, kteří se do země snaží dostat lodí, jsou okamžitě posláni zpět, případně odesláni do táborů na ostrovech Nauru a Nová Guinea, kde jsou drženi do té doby, dokud není jejich žádost vyřízena.

Kurz uvedl, že ho k tomuto názoru přiměl pohled na současný stav vyjednávání s Tureckem. Přiznal se, že je ohledně budoucnosti dohody s Tureckem, která má zredukovat počet migrantů proudících do Evropy, velice skeptický.

„Podobný model byl již použit v první polovině dvacátého století ve Spojených státech, kdy byli nově příchozí migranti mířící do New Yorku drženi na Ellis Islandu,“ zmínil rakouský politik.

Zčásti se navíc tato politika už praktikuje, jelikož je mnoho migrantů, které se povede zachránit před utonutím, odesíláno na řecké ostrovy nebo na italský ostrov Lampedusa.

„EU by měla jasně stanovit, že ti migranti, kteří se budou pokoušet neregulérně dostat do Evropy, by měli automaticky přijít o právo na to, aby žádali o azyl,“ dodal rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. To by podle jeho názoru mělo odradit další migranty, kteří se k cestě teprve chystají. „Kdokoli nastoupí na loď, která má přivézt ilegální migranty do Evropy, by měl ztratit jakoukoli šanci na azyl a měl by být vrácen zpět,“ řekl.

Kurz tak reagoval na situaci, která vznikla po uzavření balkánské trasy. Zvýšil se totiž počet lidí, kteří se do Evropy snaží dostat přes Středozemní moře, bohužel se však také zvýšil počet utonulých. Jen za minulý týden jich bylo nejméně tisíc.

Rakousko vedené koalicí sociálních demokratů a konzervativců v minulém roce otevřelo své brány 90 000 žadatelům o azyl, od té doby se Vídeň ovšem pokouší všemožně ztížit podmínky pro nové uchazeče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…