Úřad má střežit férovou hospodářskou soutěž. Sám měl zadat problematickou zakázku neblaze proslavenému podnikateli

12.06.2020 12:59

Podnikatel a lobbista Tomáš Horáček, který je stíhaný za manipulace veřejných zakázek, získal opět zakázku na úklid a ostrahu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle zjištění Hospodářských novin a Aktuálně.cz ji provázely nestandardní okolnosti.

Úřad má střežit férovou hospodářskou soutěž. Sám měl zadat problematickou zakázku neblaze proslavenému podnikateli
Foto: reprofoto: vysílání ČT24
Popisek: Předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Paradoxní je, že právě antimonopolní úřad má na regulérnost veřejných tendrů dohlížet. Ostrahu a úklid svých budov, kde jsou uloženy dokumenty o miliardových sporech, v minulých letech prováděla firma spjatá s lobbistou Tomášem Horáčkem, První chráněná dílna, se kterou měla smlouva trvat z roku 2016 do konce letošního roku.

V červnu 2018 ale Horáček skončil ve vazbě a jeho firma První chráněná dílna se dostala do potíží. Ostraha antimonopolního úřadu však přešla obratem na jinou firmu opět spjatou s lobbistou Horáčkem.

Den předtím, než u soudu přistál insolvenční návrh na zadluženou První chráněnou dílnu, se Antimonopolní úřad řízený Petrem Rafajem s firmou dohodl, že přestane posílat miliony, které by zřejmě posloužily k zaplacení dluhů. Místo toho si úřad na ostrahu najal druhou Horáčkovu firmu, Sky & Facility.

Sky & Facility však získala možnost hlídat a uklízet antimonopolní úřad bez výběrového řízení podle zákona o veřejných zakázkách. Úřad to udělal tak, že zakázku rozdělil na tři menší, takže velikost ani jedné z nich nepřesáhla zákonný dvoumilionový limit, v případě jeho překročení by už pod paragrafy tendr spadal.

Celkem tedy úřad lobbistově firmě zaplatil na 2,4 milionu korun. Podobné dělení zakázek přitom paradoxně sám ÚOHS v jiných případech pokutuje. 

Aktuálně.cz a Hospodářské noviny žádaly o vyjádření samotného Horáčka, který jakoukoliv koordinaci s ÚOHS popřel. „Přihlásili jsme se do zveřejněného poptávkového řízení,“ uvedl Horáček. Redakci následně dodal i protokoly z řízení. Z těch plyne, že ve dvou případech se přihlásili další dva zájemci, v jednom jediný.

Redakce mají k dispozici dodatek smlouvy, v němž se loni ÚOHS s firmou dohodl, že smlouvu k 30. září 2019 předčasně ukončí. Obě strany v dodatku tvrdí, že ukončení smlouvy avizovala První chráněná dílna antimonopolnímu úřadu už o téměř pět měsíců dříve.

Přesto řádné výběrové řízení na další roky ÚOHS vypsal až na konci loňského července. Řádné výběrové řízení, v němž vítěz má získat smlouvu na ostrahu na dobu neurčitou v hodnotě desítek milionů korun, skončilo až nyní. Zvítězila firma Monit Plus, která za čtyři roky úklidu ÚOHS chce téměř 27 milionů korun. Horáčkovu Sky & Facility tentokrát úřad vyloučil. Nabídla podle něj příliš nízkou cenu, a tak nesplnila podmínky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…