Úředníka Kalu, kvůli kterému dnes zuřil Babiš, pozvali do Rozhlasu. Vzkázal premiérovi, co má provést, pokud chce skutečně udělat Česko lepším...

01.04.2019 18:50

Hostem pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala. Zhodnotil práci českých politiků obecně. Český stát podle jeho názoru v řadě oblastí zaostává a čeští politici by se měli podívat do zahraničí, pokud opravdu chtějí udělat Česko lepším, jak často říkává premiér Babiš. Třeba v Polsku připravují stavbu liniových staveb pět let, v Česku je to třináct let.

Úředníka Kalu, kvůli kterému dnes zuřil Babiš, pozvali do Rozhlasu. Vzkázal premiérovi, co má provést, pokud chce skutečně udělat Česko lepším...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala

Nejvyšší kontrolní úřad zhodnotil, jak se vládě daří posouvat Česko kupředu. Pracovníci úřadu dospěli k závěru, že stát zaspal v digitalizaci státní správy, nedostatečně řeší problémy s bydlením a nijak zvlášť nepohnula ani s výstavbou infrastruktury. Spousta věcí je tedy špatně. Babiš už se proti této zprávě ohradil.

„Pan Kala už by měl přestat dělat politiku. Měl by už zapomenout, že přišel z ČSSD. Já nevím, proč to dělá. Nemá pravdu. My s jeho závěry zásadně nesouhlasíme, nemá patent na rozum, tak něch laskavě kontroluje ty čísla a něch nehodnotí vládu. Jemu to nepřísluší,“ vyjádřil se Babiš slovy sobě vlastními před kamerami České televize.

Kala si však v rozhlase trval na svém. S Babišem sice nemluvil, ale na svých hodnoceních nic nemění. „Já dělám svoji práci, která je definována jednak v ústavě a jednak v zákoně. My se snažíme odhalit skutečný stav věcí a informovat o tom politiky i veřejnost,“ uvedl host pořadu. „Naší rolí je zjistit skutečný stav a ten nějakým způsobem doložit. Jestli se můžu vyjádřit, tak my se snažíme najít nějaké kritérium, které řekne, co je ještě rychlá výstavba dálnic a co už je pomalá. Kritéria hledáme např. v zahraničí,“ pokračoval Kala.

Třenice pracovníků NKÚ a politiků jsou prý poměrně obvyklé, probíhaly prý za časů vlád Mirka Topolánka, Petra Nečase i Bohuslava Sobotky. Do křížku s kontrolními úřady se prý pouštějí i jiní evropští politici. Také jim se nelíbí, když jejich práci někdo nastavuje zrcadlo. Kala tak činí a je přesvědčen, že tak činí šéf nezávislého úřadu. Věří, že pracuje nestranně, i když je členem ČSSD. „Ano, jsem řadovým členem ČSSD a je to v souladu se zákonem. Já zastávám názor, že je lepší přiznat barvu než nějak kličkovat. Na mém postoji by to nic nezměnilo,“ řekl jasně. „Když se podíváme na přípravu liniových staveb, tak v Polsku to dokázali stáhnout pod pět let, u nás je to 13 let,“ dodal host. Měli bychom si prý brát příklady ze zemí, kde to jde lépe než u nás.

V rychlosti vyřízení stavebního řízení jsme na 156. šestém místě,“ podotkl Kala s tím, že žebříček zahrnuje necelé dvě stovky zemí. Kala to přičítá na vrub strachu úředníků rozhodnout. Úředníci prý dnes často žijí v nejistotě, přičemž častokrát vzpomínaný služební zákon jejich postavení podle šéfa NKÚ mnohdy ještě zhoršil.

Stát by si měl také jasně říci, jak bude řešit bytovou otázku, zda bude podporovat bydlení ve větších městech, kde je práce, nebo na venkově, kde je bydlení levnější, ale zase tam chybí práce. Podobná koncepční úvaha, kterou by měli připravit politici, nám prý velmi schází. 

V závěru rozhovoru prozradil, že se nebojí, že se politici naštvou a seškrtají NKÚ rozpočet, což by se teoreticky stát mohlo. „Až si to politici s klidnou hlavou přečtou a seznámí se s tím, tak nám rozpočet ještě zvýší,“ věří Kala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…