Ústavní soud dostal návrh na zamítnutí termínu předčasných voleb

23.10.2013 15:53

Československá strana socialistická poslala Ústavnímu soudu (ÚS) návrh na "zamítnutí termínu předčasných voleb". Poukazuje na nerovné postavení malých stran v Česku. Myslí si to předseda ústřední reprezentace strany Jaroslav Vojtek. Lidé mají vybírat nové poslance 25. a 26. října.

Ústavní soud dostal návrh na zamítnutí termínu předčasných voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Ústavní soud podání obdržel ve středu odpoledne. Ve čtvrtek podatelna návrhu přidělí spisovou značku, počítačový algoritmus pak určí soudce zpravodaje. Vzhledem k obvyklé délce rozhodování proto není příliš pravděpodobné, že by ústavní soudci stihli do voleb o návrhu rozhodnout.

Není zaručen přiměřený prostor ve veřejnoprávních médiích pro všechny strany

"Do doby počítačového zpracování a určení soudce zpravodaje se Ústavní soud nemůže vyjadřovat ani k obsahu návrhu, ani k budoucímu procedurálnímu zpracování," řekl ČTK mluvčí soudu Vlastimil Göttinger.

Vojtek navíc ČTK potvrdil, že strana nevyužila služeb právníka. V řízení před ÚS je přitom právní zastoupení povinné.

Návrh sepsaný na jedné stránce má ČTK k dispozici. Pražskému hradu podle Československé strany socialistické "uniklo", že v Česku chybí zákon o financování politických stran a že jednotlivé strany nemají zaručen přiměřený prostor ve veřejnoprávních sdělovacích prostředcích. Proto se prý volby nemohou v říjnovém termínu uskutečnit.

ČSS chtěla kandidovat v Olomouckém kraji

"Je tu nedemokratický přístup k malým stranám jak ze strany sdělovacích prostředků, tak i státní správy," stojí v návrhu podepsaném Vojtkem. Straně podle něj vadí netransparentní financování politiky v Česku.

Československá strana socialistická je neparlamentní strana. Ministerstvo vnitra ji zaregistrovalo v roce 1993. Letos chtěli její zástupci kandidovat do Poslanecké sněmovny pouze v Olomouckém kraji, úřad však odmítl jejich kandidátku zaregistrovat a strana proti tomu nepodala řádné odvolání.

Ústavní soud už jednou termín voleb odložil. V roce 2009 vyhověl nezařazenému poslanci Miloši Melčákovi (ČSSD), jenž nesouhlasil se zkrácením volebního období, provedeným prostřednictvím zvláštního zákona. Melčák však tehdy předložil mnohem komplexnější a jinak postavenou argumentaci. Soudce Pavel Holländer, jenž byl tehdy hlavním hybatelem průlomového nálezu, už není členem ÚS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…