Ústavní soud projedná návrh ČSSD na zrušení 14 reformních zákonů

27.11.2012 6:51

Ústavní soud (ÚS) dnes veřejně projedná návrh ČSSD na zrušení 14 zákonů, které loni v listopadu prosadila vládní koalice. Většina sporných norem je součástí sociální, zdravotní a důchodové reformy, obsahují například zavedení druhého pilíře důchodového systému.

Ústavní soud projedná návrh ČSSD na zrušení 14 reformních zákonů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

V "balíčku" je ale také zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů nebo změna dolní sazby DPH z deseti na 14 procent. Jednání pléna Ústavního soudu zřejmě potrvá celý den. Nelze předjímat, zda soud dnes rozhodne, nebo nález odročí na pozdější datum.

Ostrá kritika koncepce Národního zdravotnického informačního systému

ČSSD vadí především způsob schválení skupiny zákonů. Považují jej za protiústavní, vládní většina prý porušila demokratická práva opozice. Koalice totiž po vrácení zákonů Senátem rozhodla o sloučení rozpravy ke všem zákonům a omezila délku poslaneckých vystoupení na dvakrát deset minut. Reformní balíček pak poslanci schválili v neděli 6. listopadu 2011 krátce před půlnocí. Pokud by ÚS nezrušil všech 14 zákonů kvůli proceduře jejich přijetí, požaduje ČSSD alespoň vyškrtnutí řady konkrétních paragrafů. Jde například o úpravu veřejné služby v zákonu o pomoci v hmotné nouzi a zákonu o zaměstnanosti.

Po návrhu sociálních demokratů obdržel ÚS ještě podněty od 41 poslanců KSČM, kteří žádali zrušit celý zákon o zdravotních službách, a skupiny senátorů, která napadla některé paragrafy téhož zákona. ÚS jejich návrhy odmítl, ale komunisty i senátory přizval jako vedlejší účastníky prvního řízení, a bude se tak zabývat i jejich argumenty.

Sociálním demokratům vadí na zákonu o zdravotních službách především povinnost nové registrace poskytovatelů nestátních zdravotních služeb. Senátoři vedení Alenou Dernerovou (Severočeši.cz) ostře kritizovali koncepci Národního zdravotnického informačního systému. Obávají se úniku informací o pacientech. Dále kritizovali právní úpravu přestupků a návazných sankcí v poskytování zdravotních služeb.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…